Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cirkularni karijes - kako se boriti protiv njega?

Pojava cirkularnog karijesa je, nažalost, veoma rasprostranjena u poslednjih nekoliko godina, i to kod uzrasta od jedne do tri godine starosti deteta.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Razlozi nastanka cirkularnog karijesa su najčešće loše navike, neadekvatna ishrana i zanemarivanje održavanja oralne higijene kod dece, za šta su «zaduženi» njihovi roditelji.

Povezane vesti

Postoji veliki broj primera u svakodnevnoj praksi roditeljskog zanemarivanja loših navika kod dece.

Svaki mlečni zub je važanSvaki mlečni zub je veoma važan, zato što mlečni zubi služe kao čuvari prostora budućih stalnih zuba. Pojedini mlečni zubi moraju da opstanu čak do desete godine života, kada ih će ih zameniti njihovi stalni naslednici.

Slatki premazi za varalice

Vrlo često, roditelji svojoj deci uzrasta između šest meseci i godinu dana, da bih umirili - da ne plaču ili da brže zaspe, stavljaju slatke premaze na "varalice" to jest cucle. Dete to lako prihvata, ali roditelji zanemaruju činjenicu da će prisutni šećeri destruktivno da deluju na novoiznikle mlečne zubiće.

Slatkiši pred spavanje

Drugi, takođe drastičan primer, jeste konzumiranje želatinoznih slatkiša i lepljivih bombona pred spavanje, kao i njihova upotreba tokom noći. Naravno, roditelji tolerišu deci takve loše navike - najčešće posle druge godine života, a uopšte ne insistiraju na pranju dečjih zuba posle svakog slatkiša, pogotovo tokom noći.

Povezane vesti

Mali savet za roditeljeGlavni savet roditeljima, u cilju prevencije cirkularnog karijesa, pa i karijesa uopšte kod mlečnih zuba, jeste postepeno odvikavanje deteta od slatkih napitaka, pogotovo noću, i njihova zamena vodom. Takođe se savetuje unošenje zdravije hrane bogate povrćem i mesom, a manji unos šećera i slatkiša, naročito kod dece starije od dve godine.

Zaslađeni napici

Još jedna loša navika je korišćenje flašica pomoću kojih dete sisa slatke napitke kao što su zaslađeni sokići, čajevi i mleko.Upotreba ovih flašica sa cuclom je najčešća noću, u intervalima kada je dete pospano.

Nepranje zuba posle takvih slatkih napitaka dovodi do teških posledica za mlečne zube. Usled svega toga dolazi do taloženja šećera, najčešće na gornjim mlečnim sekutićima, a posle i na donjim. Vremenom dolazi do razlaganja zubne gleđi mlečnih zuba - to uzrokuje dentalni plak, koji nastaje zbog stalnog konzumiranja šećera tokom celog dana i nepranja zuba. Tada nastaju crni pojasevi uznapredovalog karijesa, najčešće u predelu vratova mlečnih zuba. To izaziva bol, zato što karijes napreduje sve dublje unutar zuba i dovodi do zapaljenja zubne pulpe.

Cirkularni karijes je veliki problem, koji može da ostavi vrlo teške posledice, pa čak i na neiznikle zametke stalnih zuba.

Povezane vesti

Zato je potrebna redovna poseta stomatologu, kod kojeg se deci na vreme mogu izvršiti sanacije i najmanje kariozne lezije. Isto tako, mališani bi trebalo redovno da peru zube, više puta dnevno, naročito pred spavanje i tokom noći, uz obaveznu asistenciju roditelja.

Dr Milan Kuljača, spec. stomatolog

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica