Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mlečni zubi čuvari prostora

Rast i razvoj zuba i vilica kod dece se intenzivno odvija još u intrauterinom periodu, to jest u stomaku majke, i to već od šestog meseca trudnoće.

Posle rođenja, otprilike oko šestog meseca života, počinju da niču prvi mlečni zubići, koje stomatolozi često zovu i čuvarima prostora.

Razlog što mlečni zubi imaju takav naziv, leži u njihovom mnogostrukom značaju. Kao prvo, njihov rast i postavljanje na određene pozicije - kako u gornjoj, tako i u donjoj vilici, diktira budući rast i razvoj stalnih zametaka zuba, koji se nalaze ispod njih.

Mali, ali korisni

Do druge godine života, niču svi mlečni zubi. Oni su potpuno funkcionalni, imaju u sebi splet krvnih sudova i nerava. Jedino što ih razlikuje od stalnih zuba, jeste njihova veličina, zato što su skoro duplo manji od stalnih zuba. Osim toga, imaju drugačiji oblik, koji je manje agresivan na polju žvakanja.

Od druge, pa sve do desete godine života, kada poslednji mlečni zub biva zamenjen stalnim, izuzetno je važno da svi planirani mlečni zubi ostanu u ustima - kao čuvari prostora za svoje naslednike. Svaka pojava i najmanjeg karijesa na mlečnim zubima mora što pre da se sanira, čak se pojedini mlečni zubi i leče, u cilju njihovog što dužeg ostanka u ustima.

Nered u ustima

U slučaju da se neki mlečni zub prevremeno izgubi, dolazi do prevremene erupcije stalnog zametka, to jest do ranijeg nicanja stalnog zuba, što dovodi do totalnog nereda i disharmonije - kako u pojedinačnoj vilici, tako i u remećenju čitavog zagrižaja deteta. Poznato je da u šestoj godini života prvo niču donje i gornje stalne šestice, kao i donje i gornje stalne jedinice i dvojke. Pomenuti zubi genetski služe kao orijentiri za postavljanje ostalih stalnih zuba tokom godina.

Proteze kao rešenje

Prirodan način na koji se gubi jedan mlečni zub, sastoji se u tome što usled nicanja stalnog zametka dolazi do resorpcije, to jest do topljenja korena mlečnog zuba, pa se mlečni zub rasklaćuje i ispada. Nakon toga, stalni zub nesmetano niče. Svaki drugi način gubitka mlečnog zuba nije dobar. Nicanje stalnih zuba od šeste do desete godine je veoma precizno genetski predodređeno i ne sme da se menja.

Ako se ipak dogodi da se prekine redosled nicanja stalnih zuba, zasigurno će tako nastale promene u ustima deteta morati da se ispravljaju pokretnim, a u nekom periodu kasnije i fiksnim ortodontskim aparatima za ispravljanje zuba.

Mlečni zubi apsolutno čuvaju prostore na dečjim vilicama za precizno i na vreme tempirano nicanje stalnih zuba. Sva odgovornost u vezi sa tim, pripisuje se roditeljima.

Dr Milan Kuljača, spec. stomatolog

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica