Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako se leči preponska kila

Preponska kila (hernija, bruh) predstavlja jedan od najčešćih hirurških problema u dečjem uzrastu. Javlja se u jedan do tri odsto slučajeva, a čak tri puta češće kod prevremeno rođenih mališana.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Preponske kile u dečjem uzrastu su urođene, odnosno indirektne - jer ne postoji slabost mišića prednjeg trbušnog zida kao što je to slučaj kod odraslih. Nastaju kao posledica nezatvaranja processus vaginalis-a peritoneuma (produžetka parijetalnog peritoneuma, koji predstavlja omotač trbušne duplje), koji se u preko 80 odsto slučajeva normalno zatvori tokom prve godine života. Na taj način je omogućen prolaz nekog dela ili kompletnog organa iz trbušne duplje (tanko crevo, delovi debelog creva, jajnik kod devojčica) kroz unutrašnji otvor ingvinalnog kanala.

Ovaj problem je značajno češći kod dečaka nego kod devojčica (srazmera je osam prema jedan). Levostrane preponske kile su dva puta češće od desnostranih, a kod 16 odsto malih pacijenata su obostrane.

Roditelji prvi primećuju promenu

Kila se manifestuje kao ispupčenje u preponskom predelu, obično veličine manjeg oraha. Uočava se kada dođe do porasta intraabdominalnog pritiska (prilikom plača ili naprezanja), ili može da bude stalno prisutna. Kod dečaka, sadržaj kilne kese može da se spusti preko ingvinalnog kanala sve do skrotuma (mošnica), kada se govori o ingvinoskrotalnoj kili. Kod devojčica sadržaj može da se primeti čak i u predelu velikih usana.

Inače, neophodno je praviti razliku između kliničke slike kod odojčadi i veće dece. Dijagnoza se postavlja najčešće na osnovu podataka dobijenih od roditelja, s obzirom da oni prvi primete promenu. Preponsku kilu treba dijagnostički razlikovati od hidrocele (vodena kila), funikulocele, Nucko-ove ciste kod devojčica, nespuštenog testisa sa iste strane koji izgleda kao kilna kesa u ingvinalnom kanalu, ili uvećanja limfnih žlezda usled upale.

Uklještenje je hitno stanje

Sadržaj kilne kese može da se uklješti (inkarceracija), što predstavlja hitno stanje. Tom prilikom može da dođe do oštećenja vaskularizacije (prokrvljenosti) organa koji je smešten u kilnoj kesi. Ukoliko to stanje potraje, može da dođe do trajnog oštećenja organa. U takvim slučajevima je neophodno da se roditelji obrate dečjem hirurgu, koji će pokušati da manuelnim manevrom (repozicija) vrati sadržaj u trbušnu duplju. Ukoliko to nije moguće, neophodna je hirurška intervencija u što kraćem roku, kako bi se sprečilo oštećenje i trajno propadanje zahvaćenog organa. Ako je to stanje duže od 12 sati, evidentne su nepovratne promene na segmentu (crevu) koji je zahvaćen: lokalna upala, znaci i simptomi intestinalne opstrukcije, krv u stolici, povišena telesna temperature, promene u krvnoj slici..., pa je indikovana hitna hirurška intervencija. Ovakvo stanje je posebno opasno kod ženske dece, s obzirom da je skoro uvek sadržaj kilne kese jedan od jajnika. Ukoliko uklještenje traje duže, ono može da rezultira potpunim odumiranjem zahvaćenog jajnika. Zato se dečji hirurzi u takvim slučajevima pre opredeljuju za hiruršku intervenciju, nego za pokušaj da manuelnim manevrima povrate jajnik u trbušnu duplju.

Lečenje je hirurško

Lečenje preponskih kila je isključivo hirurško. Rizik od uklještavanja je veoma visok, naročito kod dece ispod prve godine života, pa je potrebno da se preponska kila operiše čim se dijagnostikuje. Operacija se izvodi u kratkotrajnoj opštoj anesteziji i svodi se na uklanjanje kilne kese, kao i na rekonstrukciju ingvinalnog kanala. Operativno lečenje se sprovodi kao jednodnevno hirurško lečenje, koje je najmanje traumatično za dete.

U izuzetnim slučajevima, kada se kilna kesa ne odstrani dovoljno visoko, može da dođe do ponovne pojave kile (recidiv), ili povlačenja testisa u ingvinalni kanal, što predstavlja indikaciju za novi hirurški zahvat.

Isto tako, moguće je da se nakon uspešnog operativnog lečenja - kila pojavi na drugoj strani, pa je neophodno preduzeti identičan tretman. Ovo stanje je češće kod ženske dece.

Dobri rezultati operativnog lečenje

U slučajevima dužeg uklještenja, pacijenta treba hospitalizovati, pod kontrolom do uspostavljanja stolice, kako bi se isključilo oštećenje creva i teže komplikacije. Rezultati operativnog lečenja su veoma dobri (99 odsto).

Dr Miroslav Đorđević, dečji urolog

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica