Poštovani roditelji, vi i dečji stomatolozi ste najvažniji kada su u pitanju zdravi zubi vašeg deteta. Zato ne smete dozvoliti pokvaren zub u ustima mališana.  Međutim, vrlo često ste baš vi najveći krivac. Smatrate da za život deteta nisu toliko važni mlečni zubi, jer će uskoro da ih zamene stalni.

Na mlečne zube ćemo se vratiti nekom drugom prilikom, a sada želimo da vam skrenemo pažnju na jedan veoma važan stalni zub. Reč je o «šestici», prvom stalnom molaru, zubu koji niče oko šeste godine. Iako bi trebalo dugo da traje, njegova sudbina je da se među prvima vadi zbog karijesa. O njemu smo razgovarali sa prof. dr Mirjanom Ivanović, direktorkom Klinike za dečju i preventivnu stomatologiju.  

Kako do zdravih zuba?

- pravilnom ishranom - dobrom oralnom higijenom (obavezno pranje zuba pred spavanje)- korišćenjem paste sa fluoridima - zalivanjem fisura

Kakav je zub šestica?

- Prvi se kvari i vrlo je specifičan po izgledu. Grizna površina mu nije ravna. Ima izražene jamice i fisure (dublje useke), gde se zadržava hrana.To pogoduje stvaranju karijesa, koji brzo zahvata gleđ, ali i dublje delove zuba. Sve to se događa zbog nepravilne ishrane i loše oralne higijene.

Može li, ipak, da se zub sačuva?

- Naravno! Roditelji nisu dovoljno upoznati, ali postoje materijali koji mogu da zaštite zub. Posebnim postupkom, fisure ili useci se zalivaju (popunjavaju). Zalivanje se obavlja u prvoj godini po nicanju šestice, ali samo ako dečji stomatolog pregledom utvrdi da je zub potpuno zdrav.

Šta se zalivanjem postiže?

- Cilj je da se jamice i useci zatvore hermetički. Zalivanjem se dobija ravna, glatka površina, koju je lako čistiti. Tako se sprečava zadržavanje hrane, razvoj mikroorganizama i pojava karijesa.

Jelo pred spavanje? Nikako!

Uzimanje hrane pre spavanja je pogubno za zube. Upravo zato je noć najkritičniji period za nastanak karijesa. Zašto? Zato što je tada smanjeno lučenje pljuvačke. Svaki deo hrane, koji zaostane u ustima, povećava naslage na zubima i utiče na stvaranje kiselina koje razaraju gleđ zuba. 

Da li je postupak bezbolan?

- I bezbolan, i bezopasan. Zub se ne buši. Prvo se detaljno očisti, zatim premaže određenom tečnošću i osuši. Potom se nanese tanak sloj zalivača. Oni mogu da budu bezbojni i obojeni. Bolji su obojeni, jer su za roditelje vidljivi, pa mogu sami da obavljaju kontrole.

Kada su predviđene kontrole kod zubara?

- Prva posle dve nedelje, jer je to najkritičnije vreme za ispadanje zalivača. Zatim na mesec dana, i konačno na šest meseci.

Da li se događa da detetu to ne prija?

- Ne! Sve mora da bude perfektno i precizno urađeno. Ne sme da se poremeti zagrižaj i detetu ne sme ništa da smeta.

Ne plašimo, ali upozoravamo!

Ako dete ima jedan ili više pokvarenih zuba, ono onda u sebi ima stalni izvor opasne infekcije. Time se ugrožava opšte zdravlje deteta. Svaka infekcija je loša - jer utiče na srce, bubrege, zglobove i druge organe. Gangrenozni mlečni zub može da ošteti i klicu stalnog zuba. Još ako se pojave i fistule, to već postaje ozbiljno, jer infekcija prodire u kost.

Je li reč o zaštiti na duži period?

- Ne baš, zato što je ovom metodom zaštićena samo grizna površina, a zub ima još četiri strane. Ali, stvaranjem navike kod roditelja da bar jednom godišnje odvedu decu stomatologu, dobijamo mnogo - zdrave zube, zdravo dete!

Zapamtite, vi ste odgovorni za zdravlje vašeg deteta! Zato što pre posetite "čika Zubu". Možda upravo sada propuštate mogućnost da zalivanjem famozne šestice sačuvate stalni molar vašeg naslednika.

Hrabro napred!