Trikovi uz koje će dete voleti da radi domaći: Uz ove savete više nećete morati da ga terate

Evo kako da dete zavoli da radi domaći, tako da više ne morate da ga terate na to!

Shutterstock

Deca uglavnom ne vole da rade domaće zadatke, što mnogim roditeljima zadaje glavobolje jer dane provode terajući i podsećajući mališane da završe ovu obavezu. 

Ali, šta ako postoji način da dete zavoli da radi domaće zadatke, tako da više ne morate da ga terate na to? Možda zvuči malo šašavo, ali je moguće, a kada naučite dete da voli da radi domaće zadatke, napravili ste veliki korak u stvaranju dobrih radnih navika. 

Kako da motivišete dete da radi domaće zadatke

Prvo što je važno da uradite je da promenite način razmišljanja mališana o školi. To znači da mu ne govorite kako je važno da ide u školu, uči i radi domaće zadatke da bi sutra moglo da upiše fakultet, nađe dobar posao i da lepo zarađuje, već da ga naučite da voli da ide u školu da bi učilo.

Kada je reč o školovanju, akcenat treba da bude na učenju, sticanju novih znanja i iskustava i tome da se dete razvija i napreduje u svakom smislu. Ako uzmemo u obzir da školovanje, i to sam računajući osnovnu i srednju školu, traje 12 godina, zamislite koliko je važno da dete uživa u učenju sve te godine, umesto da ih doživljava kao kaznu i moranje? 

Možda zvuči komplikovano, ali zapravo nije, a evo koji koraci mogu da pomognu da dete zavoli da radi domaće zadatke i učenje. 

Ne govorite detetu "ne možeš da se igraš dok ne završiš domaći"

Roditelji to govore iz najbolje namere, ali time što domaći stavljate u drugu kategoriju od igre, čini da ga deca ne doživljavaju kao nešto lepo, kao užitak.

Igra je za decu jako važna, zato recite mališanu da može i da se igra i da radi domaći, te da je samo važno da do kraja dana uradi oboje. Iznenadiće vas kakav efekat to može da postigne – davanje deci "kontrole" nad rasporedom domaćih zadataka je jedan od najvećih motivatora, piše parentingforbrain.com.

Ne koristite rečenicu "danas nema domaćeg" kao nagradu

Domaći zadatak služi da deca vežbaju ono što su naučili u školi, da bolje razumeju i zapamte. Ne treba to deci predstavljati kao kaznu, odnosno kao nagradu kada nema domaćeg.

Nemojte da terate ili podmićujete dete da uradi domaći

Nemojte da se koristite nagradama ili kaznama kako biste naterali dete da uradi domaći. Zapravo, nemojte ničim da ga pritiskate da uradi domaći, jer će podmićivanje ili teranje deteta na to samo smanjiti njegovu motivaciju. 

Da bi dete redovno radilo domaće zadatke, ono mora da ima unutrašnju motivaciju za to, a ne da ga vi motivišete. 

Pustite ga da se suoči sa posledicama

Objasnite detetu da je rađenje domaćih zadataka važno za učenje i recite mu šta može da se desi u školi ako to ne radi. Ako uprkos tome mališan odbija da završi domaći, pustite ga da se suoči sa prirodnim posledicama toga – neće dobro zapamtiti ono što je naučilo, a verovatno će se to odraziti i na ocenu. Takođe, dete će morati da samo objasni učiteljici zašto nije uradilo domaći. 

Neka domaći bude pozitivno i zabavno iskustvo

Postoje brojni načini da rađenje domaćih zadataka bude lepo i zabavno iskustvo, a evo dva najjednostavnija koja možete da probate. 

Metod 1: Koristite domaći kao nagradu kod mlađe dece. Prosto, dajte detetu signal da je domaći zadatak toliko dobar i zabavan da mora da "zasluži" da ga radi. Na primer, možete da kažete "ako se lepo ponašaš, možeš da radiš domaći sa mnom, ako se ne ponašaš lepo, ne možeš da radiš domaći". 

Metod 2: Od domaćeg zadatka napravite igru i aktivnost koja vas povezuje. Na primer, kada dete tek krene u školu i susretne se sa prvim domaćim zadacima, možete da kupite lepe, šarene sveske u koje ćete zajedno pisati domaće zadatke. Takođe, možete da se takmičite ko će pre da završi određeni zadatak ili možete da se pravite da ne znate neki od zadataka, kako bi dete samo rešilo i "pokazalo vam". Deci je jako zabavno kada nešto znaju bolje od roditelja ili treba da isprave grešku koju je mama napravila. 

Proslavite kada oboje uradite zadatak tačno i videćete kako će ubrzo to postati jedna od omiljenih aktivnosti vašeg mališana.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Doktorka o presvlačenju dece posle škola  TikTok/oncallpeds