Jedna od najpopularnijih zabava današnjih mališana jeste igranje u bazenu punom loptica. Većina igraonica ima ove bazene, i mališani se raduju da zarone u "more" šarenih loptica. Ipak, ma koliko bilo zabavno, stručnjaci napominju da ova popularna dečija zabava može da predstavlja leglo bakterija.

Rezultati studije koju su sproveli naučnici sa Univerziteta Severne Džordžije (SAD) objavljeni su u Američkom časopisu za kontrolu infekcija. Istraživači su pregledali šest loptica u različitim pedijatrijskim klinikama u Džordžiji zbog mikrobne kontaminacije. U ovom slučaju, lopte se ne koriste za zabavu dece, već u rehabilitacionoj terapiji i fizikalnoj terapiji kao sredstvo senzorne stimulacije. U svakom bazenu, naučnici su nasumično odabrali od 9 do 15 loptica sa različitih dubina.

Mikrobiološka analiza je pokazala da su na površini svih loptica prisutne velike kolonije bakterija i gljivica kvasca. Među 31 identifikovanom vrstom bakterija, osam je oportunističkih, odnosno sposobnih da izazovu teške zarazne bolesti pod povoljnim uslovima. Istovremeno, pokazalo se da je nivo bakterijske kontaminacije kuglica veoma visok, što čini realnom opasnošću od ulaska mikroba u telo dece i razvoja infekcija, primećuju istraživači, a prenosi portal deti.mail.ru.

Govorimo, posebno, o bakterijama kao što je Enterococcus faecalis - uzročnik endokarditisa, sepse, infekcija urinarnog trakta i meningitisa; Staphilococcus hominis je uzročnik infekcija krvotoka (upravo ovaj mikroorganizam izaziva sepsu u odeljenjima za negu prevremeno rođene dece); Streptococcus oralis je uzročnik endokarditisa, streptokoknog šoka i sindroma akutne respiratorne insuficijencije kod odraslih; Acinetobacter lvofii je uzročnik infektivne pneumonije, endokarditisa, meningitisa, sepse, infekcija kože i urinarnog trakta.

Kako su otkrili autori studije, razlog za tako visoku bakterijsku kontaminaciju loptica je to što se peru i dezinfikuju previše retko. Tokom dana, pa čak i nedelja koje prolaze između ovih postupaka, mikroorganizmi imaju vremena da se umnože i dostignu koncentracije dovoljne da predstavljaju opasnost za decu. I to u klinikama, gde je životna sredina još uvek relativno čista. Kako navode istraživači, zastrašujuće je pomisliti šta se dešava u bazenima koji se nalaze na javnim mestima kao što su tržni i zabavni centri, restorani i tako dalje. Tamo su tragovi zagađenja i prljavštine često vidljivi golim okom, primećuju naučnici.

BONUS VIDEO:

Bakterije u jastučnici TikTok/simonandbee

(Yumama/T.A.S.)