Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

1. SEPTEMBRA PRED VAMA JE ISTO DETE OD 31. AVGUSTA: Poruka za roditelje prvaka - nemojte odmah da povećate očekivanja

Promena datuma ne dovodi do promene deteta, a family coach Dragana Aleksić otkriva da je pred vama isto ono dete koje ste gledali 31. avgusta - važna poruka za sve roditelej prvaka!

 Šta treba da znaju roditelji prvaka. Izvor: Shutterstock

Kada deca krenu u školu, posebno prvaci, to je emotivan trenutak kako za mališane, tako i za roditelje. Šta treba da znaju roditelji prvaka? Mnoge mame i tate počinju da menjaju očekivanja od deteta, počinju da ga gledaju kao nekoga ko je zreliji ili odrastao, ali to je često sve igra iluzije koju donosi 1. septembar. Promena datuma ne dovodi do promene deteta, a family coach Dragana Aleksić na svom Instagram nalogu podseća da je pred vama isto ono dete koje ste gledali 31. avgusta - njena poruka može biti od pomoći mnogim roditeljima da se prilagode u novonastaloj situaciji:

"Kao i svake godine pred početak škole, podsećam vas:

Prvog septembra, pred vama je isto ono dete od 31. avgusta. Sa istim potrebama, željama, navikama, sposobnostima, emocijama, reakcijama, ponašanjima...

Očekivanje odraslih, posebno roditelja, da po polasku u školu dete odmah "pređe na režim za učenje", stvara nepotrebni pritisak svima. Posebno su nerealna očekivanja za prvačiće – Sada si veliki, od danas moraš da budeš odgovoran, moraš sve da (na)učiš i da završavaš obaveze čim dođeš kući, nema više opuštencije i igranja, moraju da se poštuju radne navike...

Vaše dete je isto ono dete od juče, promenom datuma u kalendaru njemu se ništa nije promenilo u životu.

Nije naprasno postalo "zrelije", odgovornije, veštije, sposobnije, nije preko noći naučilo da upravlja svojim reakcijama i ponašanjem kada je pod snažnim emocijama, nije mu se promenio doživljaj vremena i nije dobilo sposobnost da upravlja njime i raspoređuje obaveze shodno tome, niti je odmah steklo radne navike.

Najveći stepenik spoticanja da ovaj period prođe opušteno i da dete i porodica sa radošću uđu i prolaze kroz ovu značajnu životnu fazu, jeste očekivanje da će se sve nabrojano desiti "samo od sebe", po mogućstvu što pre! Naime, podrazumeva se da je dete koje je krenulo u školu "sada veliko", pa samim tim odmah treba i mora da se prilagodi novom okruženju, deci, učiteljici, pravilima, drugačijoj dnevnoj rutini, a posebno da razume nove stvari koje uči, da ih savladava sa lakoćom i brzinom kojom odrasli misle da treba, a ne u skladu sa sopstvenim ritmom.

Ali, kao i do sada, za svaku veliku promenu u životu detetu je neophodna pomoć i podrška roditelja, posebno što polazak u školu kod deteta izaziva smenu raznih osećanja, od uzbuđenja i radosti do strepnje, brige, straha.

I zato, podsećajte sebe - sa polaskom u školu, tog 1. septembra drugačiji su samo datum, okruženje i situacija, ali vaše dete je i dalje isto kao i juče."

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Pogledajte

02:58
OD 1. SEPTEMBRA NOVI PREDMET ZA ĐAKE OSNOVNIH ŠKOLA! Stručnjaci otkrili: Predavaće psiholozi, BIĆE OZBILJAN PREDMET
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica