Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RODITELJI SU AUTISTIČNOM DEČAKU DALI DA CRTA, A ONDA SE UVERILI DA JE ČUDESAN: Ono što radi sa 5 godina je neverovatno

Autistični dečak sa 5 godina radi neverovatne stvari, mama i tata su od rođenja znali da je poseban - njegov dar je nešto čudesno!

 autisticni decak crta.jpg Izvor: Tik Tok/Printscreen/litttle.einstein

Sebastijan Espozito iz Novog Meksika već sa 1,5 godine zadivio je roditelje svojim sposobnostima.

Zovu ga mali Ajnštajn. Ima mnogo igračaka, ali one skupljaju prašinu u sobim jer je ovom mališanu glavna zabava rešavanje raznih zagonetki i zadataka. Sa 5 godina, dečak sa autizmom može da piše na 10 jezika sveta, imenuje prestonice različitih zemalja, tačno identifikuje zastave svih zemalja, piše različitim fontovima i rešava zagonetke.

Sebastijanova majka je preživela težak porođaj - beba je rođena u bukvalnom smislu reči plava, hitno je morala da bude priključena na respirator. Dečak je proveo 9 dana na odeljenju intenzivne nege. Lekari su upozorili roditelje da će beba najverovatnije imati problema u razvoju.

"Verovali smo da je naš dečak poseban, i zaista jeste. Sebastijanu je dijagnostikovanautizam sa tri godine. Do ovog uzrasta je već znao da čita, znao je napamet nekoliko abeceda i periodni sistem elemenata. Sebastijan ima fenomenalno fotografsko pamćenje", kaže otac deteta.

Daroviti dečak je počeo da hoda tek sa 2 godine i nije progovorio na vreme. Ali razvio je strast za čitanjem. Neverovatna činjenica: da bi naučili Sebastijana da koristi nošu, roditelji su mu napisali uputstva! Kasnije su njegovi roditelji počeli da stalno komuniciraju sa njim putem pismenih pitanja i odgovora.

Hiperleksija – povećana sposobnost osobe da razvije veštine čitanja i pisanja uz potcenjenu sposobnost govora, Sebastijanovi roditelji su veoma rano primetili. Njihova jednoipogodišnja beba mogla je da sastavi više od 200 reči od drvenih kockica sa slovima.

Otac ne tera Sebastijana da uči - naprotiv, pokušao je da privuče sina običnim igrama, na primer, loptom. Međutim, malo čudo od deteta ovo ne zanima - on stalno uzima knjige i zagonetke. On je jednostavno opsednut raznim intelektualnimrazvojem.

"Od Sebastijana sam naučio da je Kazahstan najveća zemlja na svetu bez izlaza na more", kaže Rajan. "Da, naučio sam mnogo igrajući se sa njim. Sada mogu da nabrojim većinu afričkih zemalja za čije postojanje nisam ni znao. Takođe me je naučio da imam saosećanja za druge ljude. Smatramo Sebastijana našim blagoslovom - ovo je pravi dar sudbine."

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Pogledajte

05:47
Da li MMR vakcina izaziva autizam?
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica