Septembar se bliži, mnogi mališani se spremaju za vrtić, a roditelji će najverovatnije za boravak dece morati da izdvoje više novca nego do sada. Za sada je poskupljenje najavljeno u pojedinim privatni predškolskim ustanovama. Vlasnica privatnog vrtića je istakla da su cene za sada "blago" podignute još pre mesec dana.

"I mi smo u lancu svega ovoga što se dešava. Inflacija je, deca jedu četiri puta dnevno, vaspitači moraju da dobiju veće plate da bi se preživelo jer sve ide gore i sve je skuplje", rekla je vlasnica i dodala da je prosečna cena vrtića oko 270 evra, a koliko zna iz kontakta sa kolegama neće to biti velika poskupljenja, otprilike oko osam odsto.

Gradska uprava, koja je još od septembra 2015. godine počela projekat subvencionisanog boravka dece u privatnim vrtićima za koju nema mesta u državnim, poskupljenja ove vrste ne mogu da spreče. Međutim, kako navode oni konstantno apeluju na uprave privatnih predškolskih ustanova da cene boravka bude identična ekonomskoj ceni boravaka dece u vrtićima čiji je osnivač grad.

Snežana Maksimović iz Asocijacije privatnih predškolskih ustanova ističe da je realno da cena do sada bude 31.000 dinara i da veći deo privatnih ustanova baš tu izmenu i čeka:

"Sada će i struja da ode naviše, najavljeno nam je da će od sledećeg meseca i ketering da poskupi 30 odsto, a to nam je jedan veliki deo troškova. Privatni vrtići samo pokušavaju da podizanjem cena ublaže ekonomsku krizu, a o tome da će na taj način nešto uspeti da zarade nema ni govora".

Deca u vrtiću
Shutterstock Deca u vrtiću

Ona ističe da se očekuje da će od septembra biti ispunjena i preporuka zaštitnika građana sekretarijatu da se uz lekarsko opravdanje i deci iz privtanih vrtića daje pun iznos subvencija jer njihovi troškovi su isti i kada su deca tu i kada nisu.

"Mi tu smanjujemo samo obrok, ali sve drugo mora da se plati.To bi nam dalo prostora da još ne podižemo cenu. Ako nam je strategija da se što veći broj dece obuhvati predškolskim obrazovanjem, u tom slučaju se mora voditi računa da svi imaju jednake uslove i jednaku cenu", ističe Maksimović.

Cenovnik boravka u državnim vrtićima formira se na osnovu Pravilnika o ekonomskoj ceni vrtića. Zbog čega predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Bosiljka Jovanović ističe da najavljeno poskupljenje neće zaobići ni njih. "Zbog rasta cena je za očekivati da će i u državnim predškolskim ustanovama skočiti cene. Imamo o tome nezvanične informacije. Poskupeli su energenti, namirnice...i ekonomska cena vrtića će morati da poraste.To smo prema pričama koje smo čuli, očekuje od jeseni", rekla je Jovanović

(Yumama/Politika)