Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

6 jednostavnih aktivnosti za koje niste znali koliko su dobre za decu

Igra i zabava imaju velike prednosti za celokupan razvoj deteta. Pored mnogih edukativnih i osmišljenih igara i aktivnosti koje rado pružamo deci postoje i one sasvim jednostavne, a koje su vrlo važne za detetov razvoj.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kao roditelji, uvek želimo da odgajimo srećno, motivisano, samostalno dete. Upravo zbog tog pritiska stalno imamo osećaj da treba da uradimo što više - kupujemo edukativne igračke, upisujemo ih na dodatne aktivnosti, učimo ih mnogim stvarima kako ne bi ni u čemu nazadovali. 

Mnogi stručnjaci veruju da je nekada manje više kada su u pitanju igračke, aktivnosti, pa čak i učenje.

 Postoje neke aktivnosti koje nekada naprosto zaboravimo, a koje pomažu u razvijanju kognitivnih i emocionalnih veština. 

1. Ohrabrite dete da se samostalno igra jednostavnim igračkama

Jedna od najboljih aktivnosti jeste igra koju će dete potpuno samo voditi. Kroz nju ono uči neke veštine koje će biti koriste u stvaranju uspeha kasnije u životu. Pustite dete da se igra samo ili sa drugarima bez vašeg vođstva. Svi nekada imamo osećaj da je potrebno da smo stalno prisutni i da ih redovno zabavljamo. Udaljite se na kratko od traženja ideja - dajte detetu kutije, kockice i druge jednostavne rekvizite i pustite ih neka se igraju sami.

2. Igra napolju je veoma važna

Izlazak napolje je mnogo važna stavka u fizičkom i mentalnom razvoju. Vreme u prirodi razvija veštine poput slušanja, pažnje, regulacije emocija, sposobnosti za saradnju. Igra u travi, u blatu, na kiši, snegu daje izvanredan osećaj prirode koji često u ovim vremenima fali deci. 

Idite u šetnje, pustite dete da hoda bosih nogu, neka ubere cveće i posmatra prirodu oko sebe.

3. Dozvolite zdravo preuzimanje rizika

Zdrav nivo rizikovanja pomaže detetu da se snađe u takvim situacijama kada porastu. Manjak prilika da rizikuju dovodi do straha i agresije. To naravno ne značu upuštanje u situacije opasne po život. Zdravo rizikovanje može biti brže trčanje, skakanje sa veće visine nego pre, bilo kakva igra koja će izazvati malenu količinu straha sa kojom dete treba da se izbori.

Zato, kada pođete da kažete detetu 'pazi', zastanite i razmislite da ga pustite da rizikuje u tom momentu.  Ovo su odlični načini za jačanje imuniteta, mentalne i emotivne snage.

Povezane vesti

4. Dajte detetu vreme i prostor bez odraslih

Dok starija deca imaju potrebu da imaju vreme za nezavisnu igru, važno je da im pronađete i odvojen prostor. Važno je ne prekidati ih niti ih nadgledati u igri. Neka se odvoje u sobi ili drugom delu prostorije kako bi se fokusirali sami na svoju igru.

5. Pustite da učestvuju u kućnim poslovima

Praktične životne veštine, takođe poznate i kao obaveze, za decu su sve samo ne to. Oni su rođeni da budu pomagači. Obožavaju da budu uključeni u svakodnevne poslove i važno je da im to dopustite. Na taj način ćete u njima stvoriti osećaj odgovornosti i priliku da se osećaju kao da su uradili nešto lepo za kuću i porodicu. 

Možete početi i veoma rano. Dajte detetu da krpom obriše sto, dozvolite im da svoju odeću ubace u mašinu za veš, da pritisnu dugme ili budu pored vas dok usisavate. 

Praktične životne veštine razvijaju dete i fizički. Kupljenje lišća, čišćenje snega ili nošenje veša zahteva snagu i jačanje različitih grupa mišića odjednom. Fine motoričke veštine se razvijaju čišćenjem voća, sipanje vode, mazanjem džema na hleb.

6. Ne plašite se dosade

Kada dozvolite dosadi da bude deo detetovog života, tada kod deteta stvarate sposobnost da kreira svoj način zabave bez ičije pomoći. Dosada je način da dete uči da se izbori sa neprijatnostima i da oseti sebe. Ovako dajete detetu šansu da samo shvati neke stvari, da nauči šta ga raduje, da bude kreativno, samostalno i samopouzdano.

Probajte da u svoj dan uglavite neorganizovan prostor, kada ništa nije isplanirano. Namero nemojte poneti igračke na svoja putovanja, u kupovinu ili u restoran. Počnite sa malim stvarima, i bićete zadivljeni koliko u tom malom stvorenju ima kreativnosti kada mu je dosadno. 

Zapratite nas i na Instagramu!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica