Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zabava u kuhinji: Predlozi za igre testom

Jedan od načina da deca zavole kuvanje jeste da se zajedno sa vama igraju pripremajući razne đakonije. Počnite od jednostavnih, zabavnih aktivnosti, kao što je mešenje testa i pravljenje različitih oblika od njega.

  Izvor: Foto: Profimedia

Igranje i stvaranje ukrasa od hleba je podjednako zabavno kao igranje sa plastelinom. Uz to će deca biti svedoci čarolije kada se hleb tokom pečenja diže i rumeni, a prostorijom širi divan miris. To će sigurno da pamte i prizivaju u sećanje kada odrastu i počnu da govore o dobrim starim vremenima, baš kao što to odrasli danas čine.

Simbol života

Hleb ne predstavlja samo običnu namirnicu. Uvek je imao snažnu simboliku života, topline doma, davanja, uspeha i novih početaka.
Kreativni rad sa testom za hleb je idealan za decu jer ih uči oblicima, veličinama i bojama, testo se lako oblikuje, a kreacija na kraju može i da se pojede. Kroz ovu aktivnost, deca se uče i strpljenju, jer im nije lako da čekaju dok kvasac podigne testo, pre nego što se bace na oblikovanje i igru. Od testa može da se pravi mnoštvo oblika, a mi ćemo vam dati nekoliko ideja. Ipak, pustite mašti na volju. Takođe, pustite mališane da i sami naprave svoje originalne "hlebne kreacije".

Slova

Uzmite komad testa i oblikujte ga u valjak debljine prsta. Uz vašu pomoć, neka dete oblikuje prvo slovo svog imena, ili neko drugo slovo koje zna. Slova zatim pažljivo položite na pleh, a njihovi krajevi mogu lepo da se uviju - poput puža, za lep starinski izgled. Slovo može da dobije i lice, tako što se u njega utisne par semenki koje će da predstavljaju oči, dok semenke maka mogu da budu brada. Recimo, ako slovu B dodate oči i brkove - izgledaće baš kao neki dobroćudni trbušasti komšija, a na sličan način možete da ukrasite svako slovo.

Životinjsko carstvo

Svaku životinjicu možete da napravite kombinovanjem kuglica od testa. Evo kako:

Ovčica
Napravite veću kuglicu od testa - koja će da predstavlja telo ovčice, a zatim manju, koju ćete da izdužite - za glavu, i dve sitne za uši. Stavite malo testa u presu za beli luk, pa neka tako oblikovano testo predstavlja vunu. Dodajte i jednu semenku za oči i, eto ovčice!

Lav
Napravite jednu veću kuglicu, izdužite je, i neka ona predstavlja telo. Manja kuglica neka bude glava, a dve male kuglice uši. Zatim na mesto gde je njuškica utisnite dve male kugle koje su spojene trouglom, i sa svake strane ubodite čačkalice, koje će imati ulogu brkova. Napravite noge i rep, pa ih pričvrstite za telo. Da biste ukrasili lava, propustite testo kroz presu za beli luk i dobijene tračice dodajte kao grivu, i još malo na vrh repa.

Zmija
Najjednostavnija i najstrašnija kreacija... Formirajte deblji valjak, pa jedan kraj spljoštite i zašiljite. To će biti glava. Utisnite dve semenke bundeve sa šiljatim krajevima prema dole, da zmija izgleda opasno! Malo izrežite glavu kako bi se dobila usta, i umetnite malu „glistu“ u usta - za jezik. Telo zmije možete lagano da zarežete cik-cak nožem, a u sredini da premažete jajetom i zalepite male semenke.


Bojenje hleba

Pripremite boje za hleb tako što ćete u malo mleka da umutite prehrambene boje. U svaku čašu sa bojom stavite po jednu četkicu i decu upozorite da ih ne mešaju. Testo se boji dok je sirovo, a deca zatim mogu da prate šta će se tokom pečenja dogoditi sa obojenim komadićima.

Perlice

Oblikovati kuglice raznih veličina i štapićem od ražnjića napraviti rupu u svakoj od njih - ali tako da bude dovoljno velika i kada se testo podigne. Ostaviti nanizane kuglice na štapiću i tako ih peći. Kada se ohlade, pažljivo ih skinuti i nizati na ukrasne tračice.

Recept za "hlebno testo"

Za potrebe navedenih likova od testa, evo jednog od najjednostavnijih osnovnih recepata, koji ne zahteva puno truda.

Potrebno je:
- 450 g glatkog brašna
- 1 kvasac
- kašičica šećera
- kašičica soli
- 300 ml mlake vode

Priprema: U prosejano brašno dodati sve sastojke. Dobro umesiti testo i ostaviti da se podigne. Na pobrašnjenoj podlozi razviti testo i praviti ukrase.

Pripremila: Manja Perić Mitić

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica