Mnoge generacije su odrastale uz animirane filmove, a vremenom, neki od njih su postali svetski blokbasteri. Ali šta mislite koji su se od njih izdvojili i ušli na listu najboljih animiranih filmova ikada, koju je napravio magazin Tajm?

Koristeći posebne sisteme merenja, Ričard Korlis iz Tajma završio je i objavio listu od 25 najboljih animiranih filmova. Na 25. mestu našao se animirani film "Maza i Lunja", a u galeriji pogledajte koji animirani film je najbolji film svih vremena, ali i još osam najinteresantnijih animiranih filmova sa liste.

Maza i Lunja 

Priča se da kada je prvi put u svom studiju gledao ovaj crtani film, Volt Dizni nikako nije odobravao jednu scenu: kada koker španijel Maza i nestašni pas Lunja na svojoj romantičnoj večeri zagrizu istu špagetu i jedu je sve dok se njihova lica ne spoje u romantični poljubac. Ovo je naravno trenutak koji je ušao u DNK miliona gledalaca širom sveta i sada je, pola veka kasnije, to omiljena scena iz crtaća mnogim ljudima.

"Maza i Lunja" je 15. po redu animirani film Diznija i spada u crtane filmove skromnije produkcije jer je rađen u deceniji kada je Dizni više novca ulagao u adaptacije čuvnih priča poput "Alise u zemlji čuda", "Petra Pana" i "Uspavane lepotice".

Vraćajući se onim vrednostima i humoru po kojima je Dizni i postao poznat, Klajd Džeronimo, Hamilton Luske i Vilfred Džekson pružili su "Mazi i Lunji" pedigre pobednika, te u njemu uživaju i nove generacije dece.

PageBreak

Kung fu panda

Po sanja o slavi u borilačkim veštinama: da pobedi žestoku petorku kung fu majstora. Međutim, kada se probudi, on je samo mekani panda koji radi u prodavnici rezanaca koju vodi njegov otac – on je nekim slučajem gusan, ali to trenutno nije bitno. Po neočekivano postaje spasilac regiona i pada pod tutorstvo crvenog pande majstora Šifua, ali ne da bi pobedio žestoku petorku već da bi se udružio sa njima u borbi protiv zlog ratnika Taija Lunga koji će pobeći iz zatvora.

Ugledajući se na druge filmove borilačkih veština iz Hong Konga kao što su "Pritajeni tigar, Skriveni zmaj" i "Kung fu fudbal" režiseri Džon Stivenson i Mark Ozborn osmislili su master kurs lukavstva vizuelne umetnosti i zadovoljavanja gledalaca.

PageBreak

Kralj lavova

Diznijeva animacija ima dva najbolja perioda: "klasični" filmovi u deceniji koja počinje 1937. godine sa "Snežanom i sedam patuljaka" i "renesansni" filmovi u deceniji koja počinje 1989. godine animiranim filmom "Mala sirena". Blokbaster renesansnog perioda jeste animirani film "Kralj lavova" koji je uneo veličanstveni epski element melodrame. Priču u jednoj rečenici možemo opisati ovako: princ, koji je još uvek dečak, odlazi od kuće, beži od odgovornosti sa svojim dobrim, ali neodgovornim prijateljima, ali se potom ipak suočava sa obavezama društva. Na tlu Afrike odigrava se priča sa hamletovim i haklberijevim krajem. 

Glasove ovom animiranom filmu, između ostalih, dali su i Džeremi Ajrons, Vupi  Goldberg i Metju Broderik, a muziku su potpisali Elton Džon i Tim Rajs. Pesme u filmu, poput "Circle of Life", "I Just Can’t Wait to Be King", "Hakuna Matata", ali i dobitnica oskara "Can You Feel the Love Tonight" postale su kultne i dale svoj doprinos da "Kralj lavova" bude jedan od najprofitnijih filmova, jer se ispred njega nalaze samo Avatar, Titanik i Ratovi zvezda. 

"Kralj lavova" predstavlja i kraj ere animiranih filmova crtanih rukom, jer oni koji su i rađeni ovako posle njega nisu postigli ni približan uspeh. 

PageBreak

Ples malog pingvina

Još jedan dobitnik oskara se našao na Tajmovoj listi, a to je animirani film "Ples malog pingvina" (Happy Feet) koji je zaveo publiku prvo zanimljivim naslovom, a onda i samom radnjom.

Mali pingvin Mumblea rođen je u plemenu velikih pevača ali je u problemu jer kada god zapeva sruši se jedna santa leda. Jedini njegov talenat je ples. I iako se po uvodu možda čini da je to lagani animirani film interesantan samo deci, on je mnogo više od toga. Reditelj ovog ostvarenja je Džordž Miler, australijski lekar i predavač koji je priču o pingvinu učinio izrazito zanimljivom kako deci tako i odraslima.

PageBreak

Snežana i sedam patuljaka

Ovo je prvi Diznijev animirani film i retke su osobe koje ga nisu gledale. Diznijevi filmovi uvek nose veliku poruku i mnogoj deci koja ih gledaju pomogli su da se suoče sa problemima života koji su nekada nezaobilazni, pa čak i da se suoče sa velikim tragedijama poput gubitka kuće ili roditelja. Ovaj animirani film datira iz 30-ih godina 20. veka, u njega je uloženo oko milion ipo dolara i predstavlja jedan od najvećih filmskih budžeta tih godina. Film je pravljen tri godine, a kada ga je supruga Volt Diznija, Lilijan Dizni, prvi put odgledala rekla je: "Niko nikada neće dati dinara da bi gledao patuljke". Vremenom film je postao deseti film po zaradi svih vremena.

Crtani film je o princezi koja, bežeći kroz šumu od veštice koja želi da je ubije, naiđe na kućicu u kojoj živi sedam patuljaka i tu počinje njihova avantura. Ukoliko i dalje ima onih koji ga nisu odgledali moraju to učiniti čim pre.

PageBreak

Priča o igračkama

Revolucija ovde počinje. Sredinom 80-ih godina 20. veka Džon Lejseter, stipendista Diznija pridružio se kompjuterskoj labaratoriji Piksara i pokazao koliki potencijal ima kompijuterska animacija. "Priča o igračkama" prvi je dugometražni animirani film napravljen potpuno kompjuterskom animacijom i svakako je najiventivnija komedija 90-ih godina. 

Glavni junaci su igračke dečaka Endija, koje su žive onda kada oko njih nema ljudi. Njihov vođa je i Endijeva omiljena igračka, krpeni kauboj Vudi, kojem glas pozajmljuje Tom Henks. Pred svaki rođendan igračke se plaše da će biti zamenjene nekim boljim i lepšim igračkama. Vudijev strah kulminira kada Endi dobija na poklon svemirskog rendžera Baza Lajtira koji je u velikoj meri moderniji od Vudija. Ovako počinje crtani film pun humora za koji Lejseter nije mogao ni da predvidi da će baš toliko očarati publiku, a posebno da će ovakav vid pravljenja filmova narednih godina potpuno staviti sa strane filmove crtane rukom. Stari Diznijev stil odjednom je postao kao stara krpena lutka Vudi, a Piksar je postao centar animiranih filmova 21. veka.

PageBreak

Mala sirena

Ovo je prvi animirani film iz Diznijevog perioda renesanse. U njemu se našlo sve ono što je nedostajalo ostvarenjima nastajalim posle smrti Volta Diznija: dobra naracija, dizajn ali i muzika koja je veoma brzo postala popularna širom sveta. 

Priča o maloj sireni Arijel koja sanja o životu van vode i skuplja predmete iz potonolih brodova, predstavlja ekranizaciju bajke Hansa Kristijana Andersena o princezi i morskom stvorenju, uobičajenoj priči o momku i devojci. Ali u ovu priču ubačena je politička poruka. Kada otac od Arijel saznaje da se ona zaljubila u čoveka, on joj govori da su ljudi zla bića koja jedu i uništavaju ribu. Zbog toga Arijel odlučuje da se udruži sa vešticom i tada se cela priča komplikuje.

PageBreak

Nebesa

Ovaj animirani film ("Up"), u kojem je glavna scena kada se deda i dečak zajedno sa kućom vinu među oblake, izašao je 2009. godine i jedan je od najomiljenijih filmova poslednjih pet godina.

Karl, penzionisani prodavac balona, prisiljen je da napusti kuću u kojoj je živeo sa svojom suprugom Eli i preseli se u starački dom. Međutim umesto toga on kreće u avanturu. Karl je celog života želeo da odleti do Anđeoskih vodopada u Južnoj Americi, i to u svojoj kući koja je zakačena na 20 hiljada balona napunjenih helijumom. Međutim, Karl svakako nije očekivao jednu stvar, a to je da na tom putovanju bude u društvu dečaka Rasela.

PageBreak

Dambo

Prvih godina rada na produkciji animiranih filmova, Volt Dizni je svakako bio najambicioznija osoba u Holivudu. Kada je probio led sa "Snežanom i sedam patuljaka" i "Pinokijom", a između "Bambija" iz 1942. godine i "Pepeljuge" iz 1950. godine, njegov tim je izbacio jedan mali film za koji niko nije ni pomišljao da će postati klasik. Iako "Dambo" traje svega 64 minuta, i što je u njega uloženo manje od milion dolara, on je ipak napravio veliki uspeh. 

Priča o cirkuskom sloniću koji je zbog svojih dugačkih ušiju dobio ime "Dambo" vremenom je postao jedan od omiljenih crtanih filmova dece širom sveta.

Kada su ga odvojili od majke, Dambo se našao sam na svetu. Prošao je kroz mnogo avantura sa svojim prijateljem mišom Timotijem, a vremenom je shvatio da mu njegove velike uši i pak mogu koristiti - pomoću njih on leti!

PageBreak

Pinokio

Na prvom mestu liste najboljih animiranih filmova svih vremena magazina Tajm nalazi se "Pinokio". Baziran na priči Karla Kolodia iz 1883. godine ovaj animirani film dao je svima lekciju da dete ne postaje odrasla osoba sve dok  ne oseti gubitak i ne uradi nešto velikodušno. I danas ostale su čuvene rečenice iz "Pinokija" poput onih – ukoliko lažeš, porašće ti nos, ako pobegneš od kuće, možeš da nastradaš.

Priča o dečaku igrački koji želi da postane pravi živi dečak kasnije je bila inspiracija mnogim autorima animiranih filmova, bilo da oni rade olovkom i papirom ili siluetama i pikselima. Ovaj animirani film pruža deci mnogo zabave ali i mnogo životnih lekcija.

Prevela i priredila: Minja Simić