Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Birajte igračke prema uzrastu deteta

Saznajte koje igračke su pravi izbor za vaše dete.

  Izvor: Foto: Shutterstock

12-18 meseci

Software:Adobe Photoshop CS3 Macintosh Created: 2010:03:26 16:10:08

Otvaram - zatvaram

Sa dvanaest meseci, šaka se prilagođava obliku predmeta koji drži, tako da dete na kratko može da drži dve kocke u jednoj ruci. Kao što je otpuštalo predmete šakom, sada ih otpušta prstima. Sitne pločice, klikere, male delove igračaka... počinje da uzima i stavlja u posudu. Ako još uvek stavlja stvari u usta, budite na oprezu, ali nemojte nikako da mu uskraćujete ovu aktivnost. Počinje da ubacuje mali predmet kroz otvor u veći, za šta su najpogodnije kutije sa različitim oblicima. Prvo će da ubaci valjak, pa tek onda kocku. Takođe, skida poklopac sa kutije i stavlja predmete unutra. Kako počinje da stavlja jedan na drugi, za to su pogodne veće mekane kocke.

Sve veću kontrolu ruku upotrebiće da otvara i zatvara fioke, vrata od plakara, stavlja zatvarač na flašicu, vadi igračke iz posude i ponovo ih vraća. Većina beba za svoj prvi rođendan nauči «taši-taši», kada i može da uhvati veliku loptu koja joj se dokotrlja, i da okreće strane slikovnice ako nije do tada. Deca u tom periodu počinju da oponašaju šaranje olovkom po papiru, stavljaju dve kocke jednu u drugu, počinju da grade tornjeve od kocki.

18-24 meseca

Software:Adobe Photoshop CS3 Macintosh Created: 2010:04:19 10:52:33
Razvija se fina motorika

U uzrastu od osamnaest meseci do dve godine, počinju da bacaju predmete dlanom na gore, za šta je najpogodnija lopta - koju mogu da drže, kotrljaju, bacaju, hvataju i šutiraju. Deca sada grade tornjeve od šest kocki, nižu perle na konac, vade sitne predmete iz flašice, savijaju papir na pola, i počinju da slažu prostu slagalicu.

36 i više meseci

Software:Adobe Photoshop CS3 Macintosh Created: 2010:04:19 11:03:22

Fantastičan razvoj veština

Sa tri godine, deca mogu da navijaju igračku ključem, da slažu kocke u niz, rasporede krug, kvadrat i trougao u ram, seku makazama bez preciznosti, jedu viljuškom.

Do polaska u školu, naučiće da napišu svoje ime, okreću stranice knjige, sipaju vodu iz bokala u čašu, zakucaju ekser, obuju cipele. Sve ove veštine se uče posmatranjem odraslih dok to rade i usavršavaju praksom.

Snežana Milanović, visoki strukovni tarapeut

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica