Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Proslava rođendana u igraonici - za i protiv

Igraonice su već nekoliko godina veoma popularno mesto dečje zabave. Od samog početka su dočekane sa oduševljenjem - kao mesto gde mame (ili tate) uz sok mogu da na miru pročitaju neki časopis dok im se deca odlično zabavljaju (a ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Prisutni roditelji ne moraju da budu aktivni dečji saigrači jer u prostoru predviđenom za igru uvek ima druge dece. Uostalom, odraslima je zabranjen ulaz u samo igralište. A kišni ili hladni zimski dani su posebno pogodni za uživanje u takvim objektima.

U međuvremenu, igraonice su dobile i drugačiju namenu. Tako su,  po mnogima, idealno mesto za proslavu rođendana - ukoliko slavljenik ima od tri do devet godina. Zapravo, igraonice su postale toliko popularne da je većina dece, koja je barem jednom ušla u njih, poželela da dođe ponovo, ali i da tamo proslavi svoj rođendan. A takav izbor ima i prednosti i mane.

Povezane vesti

Razlozi za proslavu rođendana u igraonici

Veliki prostor i mnogo igračaka (tobogani, ljuljaške, loptice...)

Većinu takvih igračaka deca nemaju kod kuće, pa su im otuda još zanimljivije. Veliki prostor znači da na jednom mestu možete da okupite sve svoje prijatelje, njihovu decu, rođake, komšije, kao i sve goste vašeg deteta - slavljenika. Osim toga, postoji odvojen deo koji je namenjen deci, i onaj koji je namenjen odraslima, pa i vi imate priliku da se posvetite vašim gostima.

Povezane vesti

Bezbednost

Kada prvi put uđete u igraonicu, celokupno dešavanje može da vam deluje haotično. Međutim, to je samo privid. Većina igraonica garantuje potpunu bezbednost deci. Ne samo da je prostor za igru oivičen zaštitnim mrežama, već se u njemu nalaze i "dežurne" osobe. One brinu o mališanima, nadgledaju ih, kontrolišu njihovo ponašanje... a na taj način se sprečavaju i eventualni sukobi između dece.  

Animacija

Roditelji dece starijeg školskog uzrasta znaju da vremenom određeni animatori "izlaze iz mode" i da deca stalno traže neki novi vid zabave. Igraonice, međutim, čak i kada nemaju osobu zaduženu za animaciju, već samim prostorom i izborom igračaka zadovoljavaju mnoge dečje potrebe i želje - pre svega za penjanjem, skakanjem, tj. fizičkim aktivnostima.

Ipak, pojedine igraonice dozvoljavaju da vi dovedete svog animatora, a neke u ponudi već imaju osobu zaduženu za dobru zabavu i "rukovođenje" različitim igrama.

Određen uzrast dece

Gornja granica za korišćenje igračaka, pa i za proslavu rođendana u igraonicama je devet godina. Smatra se da su posle tog uzrasta deca prevelika (preteška) za sprave-igračke. Osim toga, u starijem uzrastu deca "izgustiraju" ovakve aktivnosti, pa imaju potrebu za novim vidovima zabave i akcije.

Ukrašavanje

Jedna od prednosti igraonica, koja nije zanemariva, jeste i što je prostor dovoljno šaren, pa ne morate vi da dodajete balone i druge ukrase (kao znak da se nešto proslavlja).

Povezane vesti

Briga o dečjem zdravlju

U većini igraonica, pre nego što krenete kući, možete vašem mališanu (koji se sigurno poprilično oznojio) da osušite kosu. To što uopšte postoji fen dovoljno govori o tome koliko se deca tokom aktivnosti u ovakvom objektu dobro zabave.

Razlozi protiv proslave rođendana u igraonici

Cena

Igraonice iznajmljuju prostor po satu, a minimum koji možete da koristite je dva sata. Ovaj minimum je ujedno i "optimum", jer za jedan sat ne možete stići da okupite sve svoje goste, da ih poslužite, zabavite, da im posvetite bar malo pažnje. Postoje i varijante iznajmljivanja prostora za tri ili više sati, što je povoljno kada vaš slavljenik ima mnogo gostiju. U nekim igraonicama je cenom obuhvaćeno i posluženje, ali je uglavnom taj trošak vaš.

Dodatni troškovi(ukoliko nisu uključeni u cenu igraonice)

Posluženje za goste (kako za male goste, tako i za odrasle), piće (ne može da bude isto i za male i za velike), torta, fotografisanje ili snimanje...

Povezane vesti

Precizno vreme

Kada jednom zakupite igraonicu za dečji rođendan - taj termin, tj. ta dva sata teško možete da izmenite. Dakle, ukoliko nekim vašim gostima termin ne odgovara, ne postoji mogućnost da ga malo pomerite (kao kada, na primer, rođendan slavite u svom domu, pa gosti dođu malo ranije ili kasnije).  

Rođendani u igraonici liče jedni na druge

Deca veoma često preferiraju određenu igraonicu, što znači da je prilikom proslave rođendana isti prostor (i to onaj u kome su bila već toliko puta), iste pozivnice, iste igre... A ukoliko na rođendan dolaze drugari iz vrtića ili škole, isto je i društvo.

Mešanje sa drugom decom

Ako društvo vašeg deteta nije dovoljno veliko, igraonici nije u interesu da otvori svoje prostorije samo za vaše goste. Zato može da dođe do mešanja sa drugom decom, koja su slučajno došla u igraonicu baš u vreme kada vaše dete proslavlja rođendan. To može da uzrokuje dečje sukobe, ali još češće se manifestuje gužvom za koju niko nije kriv, a koja svima kvari igru.  

Povezane vesti

"Mi ne bismo još da krenemo!"

Posle isteka vašeg termina, bićete manje ili više diskretno obavešteni da treba da odete. Odnosno, ukoliko ste iznajmili  prostor na dva sata, a deca se tako slatko zaigrala pa ne žele da krenu, nije sasvim sigurno da će moći da produže boravak (osim  ako niste spremni da dodatno platite).

Raspoloženje važnije od prostora

Ukratko, kada je u pitanju dete uzrasta od tri do devet godina, igraonice mogu da budu odgovor na mnoge želje i zahteve. Ipak, bez obzira gde i na koji način odlučite da proslavite ovaj značajan datum - nemojte zaboraviti da je važnije od prostora vaše dobro raspoloženje i atmosfera kojom ćete da uveličate proslavu. Kako  na sopstveno, tako i na zadovoljstvo slavljenika. Srećan rođendan!

Jelena Holcer, pedagog

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica