Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zabavno i korisno: Praktični saveti za igre na snegu

Podsetite se igara kojima ste se vi radovali i naučite svoje dete da sa slatkom strepnjom čeka igru belih pahulja.

  Izvor: Foto: Profimedia

Zimske dane iskoristite za porodični boravak na snegu na nekoj planini ili u svom dvorištu. Korist će biti višestruka-vaše dete će udisati svež vazduh, lepo će se igrati i biti veselo.

Danas se za zimu uglavnom vezuje skijanje i klizanje, kao da se niko više ne seća sankanja, grudvanja, Sneška Belića, "slikanja" u snegu...

1. Iskoristite svaku priliku i izvedite dete na sneg. Kada mališan počne da se igra i da trči po snegu skinite mu jaknu, kapu i šal (da se ne bi oznojio), a istog trenutka kada zajapureno stane, obavezno ga ponovo utoplite.

Povezane vesti

2. Aktivnosti na snegu možete da započnete grudvanjem. Rukavice u ovom slučaju nisu potrebne, jer će mu samo prilikom pravljenja prve grudve biti hladno. Međutim, kako aktivnost odmiče, telo se zagreva, a ruke postaju toplije. Uostalom, grudvanje bez rukavica je dobro za poboljšanje cirkulacije dečje šake.

3. Ako u parku naiđete na druge mališane, organizujte im zajedničku igru. Podelite ih u dve grupe, obležite međuprostor u koji se ne ulazi, i neka igra počne. Slično takmičarsko grudvanje možete i sami da organizujete sa svojim detetom.

4. Ima li išta lepše na snegu nego da pravite Sneška Belića? Kestenovi, grančice, kamenčići - zameniće oči, usta i štap. A ako od kuće ponesete i šargarepu za nos, vaš mališan će sa zadovoljstvom učestvovati u ovoj snežnoj ceremoniji. 

Povezane vesti

5. Najomiljenija dečja igra na snegu je svakako sankanje. Potrebne su vam drvene sanke sa što manje metalnih delova (kako ne bi došlo do povređivanja), dok se plastične ne preporučuju jer proklizavaju i njima se teže upravlja. Osim toga, ne zaboravite zlatno pravilo da deca sama vuku i, eventualno nose svoje sanke! Na taj način, osim što jačaju mišiće ramenog i leđnog pojasa, ujedno stiču odgovornost i obavezu prema svojim stvarima i sportskim rekvizitima.

Ukoliko je vaš mališan stariji od šest godina, onda može samostalno da se spušta niz padinu, dok je mlađoj deci potrebna pomoć  roditelja prilikom spuštanja ili pri zaustavljanju. Aktivno vreme na snegu deca mogu da provedu i na malim plastičnim skijama, ili na raznim podmetačima i kadicama koji se koriste za spuštanje niz padinu.

Povezane vesti

I na kraju, slikanje u snegu! Prvo proverite da li se ispod snežnog pokrivača krije panj ili veći kamen, a onda dete može da se valja i da se baca koliko želi. Sneg je idealan za dečje ludorije, jer ublažava svaki udarac i pad.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica