Dete od malena treba savlada što više boja i oblika: Evo kako ih to priprema za polazak u školu

Kada dete dođe na svet, jedna od prvih stvari koje primeti su jarke boje. Oblici su verovatno sledeće što počinje da prepoznaje kroz svoje igračke. Evo zašto je važno da uče od prvih dana o bojama i oblicima.

Shutterstock

Roditelji, porodica i vrtići imaju ključnu ulogu da mališane nauče bojama i njihovim nazivima. Decu treba podsticati da nauče boje i oblike, jer im to olakšava da upoznaju sve predmete bez napora.

Zašto su boje i oblici važni?

Kada beba počne da raste, počinje da prepoznaje predmete i boje sa njihovim tačnim nazivima. Važno je da detetu predstavite mnogo boja, i nijansi. Trebalo bi da prepozna svaku po njenom specifičnom imenu. Sve boje inspirišu decu svojom privlačnošću. Ova atraktivnost se koristi za podizanje svesti, u tome im pomažu baloni jarkih boja, kockice, odeća, čarape i slikovnice.

Boja poboljšava pamćenje

Psiholozi su otkrili da se sa nazivima boja pamti više od reči. Žive boje imaju zapanjujuću privlačnost za sećanje. Boja jača pamćenje i koristi se za lečenje kod psihologa. Čuvanje informacija o boji je lakše nego pamtiti reči.

Faktor oblika

Različiti oblici predmeta se pamte nakon prikupljanja informacija o boji i upotrebi. Proces povezivanja sa različitim oblicima počinje za dete od samog početka. Deca brzo usvajaju nove oblike svojom nevinom radoznalošću i zato treba da se igraju sa različitim kućnim predmetima. Položite ih na pod i dozvolite detetu da pravi gomile u skladu sa oblicima, trouglaste, kvadratne, okrugle itd. Dodajte igru potrage za blagom, da dete pronađe predmete u kući i stavi ih na pravu gomilu. Slova i oblici dele zajedničke tačke pamćenja tokom učenja. Kada dete nauči oblike, onda mu postaje lako da uči slova i brojeve.

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Koliko tata je potrebno da sklope kolica za bebu  TikTok/Jordanflomofficial