U kom uzrastu je najbolje da se krene kod logopeda? Ako dete ne izgovara glasove pravilno, teže mu je u školi

Nekada roditelji nisu svesni da dete ima problem sa izgovorom određenih glasova, očekuje se da se tepanje preraste, sve se prepisuje običnoj fazi razvoja. Logoped Nataša D. Čabarkapa objašnjava za Yumamu koliko je važna rana stimulacija.

ANDRIC STEFAN/STE.PHO Logoped Nataša D. Čabarkapa

Kada se postižu najbolji rezultati u logopedskom tretmanu objasnila nam je logoped Nataša D. Čabarkapa, ističući sve izazove sa kojima se susreće u svojoj praksi i deleći nam savete, kako da se pomogne detetu koje ima govorni problem ili manu.

Ukoliko dete nije ispravilo pogrešan izgovor nekih glasova, a već je krenulo u školu ili je starije, kakve su šanse da ispravi ove mane?

“Kada govorimo o artikulaciji glasova srpskog jezika, njih ima 30 i svi trebaju da se korektno izgovaraju do pete godine. Ukoliko neki glas ima odstupanja, tada se mora započeti sa logopedskim tretmanom. Što pre se krene, pre će se usvojiti i automatizovati glas.

Za svaki glas je potrebno vreme da se postavi na svoje mesto i da se automatizuje u spontanoj komunikaciji. Što se krene kasnije to će duže trajati usvajanje određenog glasa. U zavisnosti koji je stepen distorzovanosti glasa - pristupa se drugačije.

Ako je dete pošlo u školu, mnogo je teže uskladiti školske obaveze sa logopedskim terapijama i vežbanjem pravilnog izgovora.
Takođe je mnogo važno da roditelji budu dobar govorni model svome detetu. Ukoliko neko od roditelja ne izgovara dobro glas koji se trenutno radi kod logopeda, sa detetom vežba onaj roditelj koji ima dobar izgovor svih glasova.

Nekada su roditelji zabrinuti za progovaranje svoje bebe i prerano, nekada ni posle polaska u školu ne isprave nepravilno izgovaranje nekih glasova. Evo šta je najvažnije za uspešan tretman, po rečima logopeda:

“Svesnost roditelja da na vreme prepoznaju problem kod svog deteta je podeljena, ako mogu tako da kažem. Dolaze mi roditelji koji u najranijem periodu (od 12. meseca) se zabrinu da dete nije imalo faze gukanja i brbljanja ili da se prva reč još nije javila. Ima i onih koji čekaju do 4. ili 5. godine da se nešto desi, a to što oni misle, se nikada ne desi. U dečijem razvoju ne postoji magija, postoji bavljenje detetom i posvećenost njegovom celokupnom razvoju.

Bitna je preventiva, doći i ako ne treba i sve je u redu sa detetom i ako postoji bilo kakav problem treba započeti što raniju stimulaciju. Prolongiranje može da dovede stručnjaka u situaciju da neće moći da pomogne detetu i spremi ga za polazak u školu.”

Koliko je važna rana stimulacija i na šta se to odnosi?

“Kod stručnjaka morate da dođete što pre. Šta to znači? Ako je rani psihomotorni, govorno - jezički i socio - emocionalni razvoj kasnio u ranom detetovom životnom periodu mora se pratiti od početka. Tako da ranu stimulaciju moramo započeti u tom ranom periodu i nadoknaditi trenutno kašnjenje kako bi nadograđivali dalji detetov razvoj. Takođe, kasni dolazak kod logopeda, a tu mislim na period od 2-5. godine je baš kasno za završetak uspešnog logopedskog tretmana.”

Koji glasovi, problemi se najteže ispravljaju?

“Ono što mi logopedi nazivamo artikulacioni poremećaj je nepravilnost ili nemogućnost izgovora pojedinih glasova.

Glasovi mogu biti oštećeni po tipu:

  • supstitucija (zamena nepravilnog glasa nekim već formiranim glasom)
  • distorzija (oštećenje samog glasa)
  • omisija (nepostojanje određenog glasa, izostavljanje)

Glasovi na kojima se najčešće javljaju artikulacioni poremećaji su (s, z, c, č, š, ž, dž, r). Zbog tih glasova se roditelji najčešće obraćaju logopedu za pomoć.

Sigmatizam (Sigmatismus) naziv je za nepravilan izgovor glasova: s, z, c, š, č, dž, đ, a najčešće se radi o omisiji, supstituciji ili distorziji, dok je problem sa izgovorom glasa r se naziva rotacizam.

Da bi artikulacija bila dobra potreban nam je i dobar artikulacioni aparat.

To znači: zrela orofacijalna regija i pokretljivost jezika, gornje, donje vilice, jezika ). Loša artikulacija vrlo brzo postane loša navika gde dete usvoji nepravilan izgovor nekog glasa i tada je mnogo teže korigovati taj glas.

Dakle, što duže čekate da dođete kod logopeda, to će tretman trajati duže, zato je jako važno da se sa korekcijom krene na vreme. Ukoliko dete nije pravilno usvojilo glasove, kasnije može imati probleme u savladavanju čitanja i pisanja. Lepa, zdrava i ispravna artikulacija je ogledalo jednog deteta i njegova srećna budućnost.”

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Trik za izbirljivu decu  TikTok/cassidyandkids