Zašto je važno da dete odvaja igračke po boji, obliku? I ne slutite koliko su ovakve igre bitne za razvoj

Saznajte šta je serijacija i zašto ova veština ima veliki uticaj na intelektualni razvoj dece!

Shutterstock

Serijacija ili klasifikacija predmeta možda zvuče previše komplikovano ili grubo, ali zapravo je u pitanju razdvajanje predmeta prema nekom određenom svojstvu. Veoma je važna za razvoj dece, pa je tako dobro da mališani već u ranom detinjstvu vežbaju ovu veštinu razvrstavanjem igračaka po boji, obliku, veličini...

To je jako važna kognitivna veština koja utiče na intelektualni razvoj deteta, a posebno ima uticaja na delove mozga zaslužne za logičko razmišljanje, rešavanje problema i matematiku, piše getgoally.com.

Faze razvoja serijacije

Razvoj veštine serijacije se obično dešava u tri faze:

Pre-serijacija – u ovoj fazi deca prepoznaju razlike između predmeta, ali ne mogu još uvek da ih razvrstaju u različite kategorije

Parcijalna serijacija – u ovoj fazi deca mogu da razvrstaju neke predmete, ali imaju poteškoće kada su u pitanju neki kompleksniji ili veći setovi predmeta koje treba da klasifikuju

Potpuna serijacija – u poslednjoj fazi, deca mogu uspešno da rasporede predmete prema određenih osobinama

Imajte na umu da je svako dete različito i da se razvija svoji ritmom, te da će ove faze možda varirati, naročito kod neurodivergentne dece.

Zašto je serijacija važna

Ova veština koju deca uče kroz igru ima jako veliki uticaj na njihov razvoj, a evo i zašto.

Poboljšava logičko mišljenje – razdvajanje predmeta po određenoj osobini pomaže deci da razvijaju sposobnost da razmišljaju logično i sistematično.

Poboljšava matematičke veštine – serijacija je fundamentalna veština za razumevanje nekih matematičkih koncepata, poput mernih jedinica.

Poboljšava organizaciju – usavršavanje serijacije može da pomogne deci da bolje organizuju svoju svakodnevicu, kako uče da rasporede predmete i ideje nekim logičkim redosledom.

Povećava samopouzdanje – kako dete razvija ovu veštinu, ono postaje zadovoljno dostignućem, što mu daje više samopouzdanja.

Dakle, činjenica je da razvrstavanje objekata prema boji, obliku, veličini ima veliki i važan uticaj na razvoj mališana, zato podstaknite dete da kroz igru savlada ove veštine već u ranom uzrastu.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Odlična igra za decu  TikTok/imcrissyrodriguez