DETE BESNI KAD KAŽETE "VREME JE DA IDEMO"? Stručnjak otkriva sjajnu caku koja će vam spasti živce

Stručnjak otkriva kako da izbegnete izliv besa kada kažete detetu "vreme je da idemo".

Shutterstock

Ako ste ikada vodili malo dete u park ili na neki rođendan, gde je uživalo igrajući se, znate koliko je teško kada dođe vreme da se ide kući – mališanu se ne ide, plače, besni...

Nije to ništa neuobičajeno, kada dete uživa u igranju sa drugim mališanima, sasvim je prirodno da ne želi da ide kući. Tada roditelji često kažu: "Još pet minuta i idemo", u nadi da će to dete lepo prihvatiti, ali to je zapravo najverovatnije put u izliv besa.

Stručnjak za roditeljstvo Čelsi Hog-Zavaleta, koja je i sama majka troje dece, nedavno je na TikToku podelila tehniku koja vam može pomoći da "nagovorite" dete da krene kući bez ikakve histerije i svađe.

Na početku videa, čuje se jedan tata kako svojim sinovima, koji se igraju na dvorcu na naduvavanje, govori da "idemo za pet minuta". Sasvim očekivano, deci se ta ideja ne dopada i pokušavaju da pregovaraju.

This browser does not support the video element.

Kako izbeći napade besa kad treba da vodite dete kući  TikTok/ drchelsey_parenting

"Ovo će se završiti izlivom besa", kaže Hog-Zavaleta, a zatim objašnjava da deca i roditelji ne razmišljaju na isti način u trenucima kada treba da se dogodi neka promena.

"Postoji ogromna razlika u perspektivi između mozga odraslog čoveka i mozga deteta kada je vreme za neku promenu. Ovaj tata je fokusiran na budućnost. Znate kako znam? Rekao je deci još pet minuta i idemo. Njegov jezik je fokusiran na budućnost, na ono što dolazi sledeće".

Stručnjak za roditeljstvo ističe da su deca, s druge strane, potpuno fokusirana na sadašnji trenutak, te da u tom smislu nisu kompatibilna s roditeljima, ali ima i savet zlatan vredan kako izbeći tantrume kada dođe vreme za polazak kući.

"Fokusirajte se na ono na šta se deca fokusiraju. Umesto da kažete ’idemo za pet minuta’, pokušajte sa: ’Imate još pet minuta za igru’", savetuje ona.

Nakon toga, kaže Hog-Zavaleta, kada mama ili tata na ovaj način najave tu promenu, veliku razliku može da napravi ako im se za tih nekoliko poslednjih minuta pridruže u igri.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Dete ima napad besa u prodavnici  TikTok/skye.wheatley.waugh

(Yumama/N. Z.)