Više od pet miliona dece sada učestvuje u programu dodatne fizičke aktivnosti koju je postavio škotski direktor osnovne škole. Program je postao globalan – porastao je sa 30 dece u jednoj škotskoj školi 2012. na više od 20.000 škola u 96 zemalja danas, kako prenosi BBC.

U fondaciji Daily Mile tvrdi da ova šema mnogo doprinosi kondiciji dece i koncentraciji na časovima. Zove se Dnevna milja jer se u proseku očekuje da deca trče toliko u okviru dodeljenih 15 minuta, ali nije važno da li je i malo manje. Osoba koja je sve osnovala je Elejn Vili, i došla je na ideju kada je bila direktorka osnovne škole Sent Ninijan u Stirlingu.

Šta deca misle o svakodnevnom trčanju?

Sa oduševljenjem su ideju prihvatile mnoge druge škole, a Elen je izjavila: “Neizmerno sam ponosna na uspehe škola, nastavnika i dece u poslednjih 12 godina. Želimo da više škola, nastavnika, roditelja i dece uspostavi svakodnevnu fizičku aktivnost kao osnovni deo svog školskog dana, osiguravajući da naša deca postanu zdravija, srećnija i bolje uče.”

Sada učestvuje pet miliona dece iz 96 zemalja

Jedan učitelj iz Eskola Basika da Moita u Portugalu je rekao: „Počeli smo sa Dnevnom miljom u septembru 2022, sa 250 dece koje je učestvovalo, i od tada nismo stali.

“Praveći milju dnevno, svaki dan, primetili smo da deca pokazuju veći motorički razvoj, koncentraciju i pažnju na času. Deca su obično ta koja podsećaju nastavnike da je vreme za Dnevnu milju.” Druge zemlje koje sada učestvuju su Irska, Sjedinjene Države, Kanada, Novi Zeland i Južnu Afrika.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Trik za stavljanje SPF-a deci TikTok/athomewithshannon