Iako koži predtinejdžera možda nije još potreban opsežan režim nege, pravi proizvodi i postupci pomažu da održavaju zdrav ten i usađuju im dobre navike za budućnost.

Uobičajeni problemi sa kožom u ovom uzrastu

U dobi od 10 godina, uobičajeno je da deca dožive određene probleme sa kožom. Evo nekoliko uobičajenih:

Akne: Hormonske promene tokom pre-adolescencije mogu doprineti razvoju akni. Važno je nežno tretirati izbijanje i podsticati doslednu rutinu nege kože.

Masna ili kombinovana koža: Povećana proizvodnja masnoća dovodi do masne ili kombinovane kože. Balansiranje višak masnoća na koži uz hidrataciju.

Suva koža: Neka deca imaju suve fleke ili opštu suvoću kože. Pravilna hidratacija je tada neophodna.

Osetljivost: Koža može postati osetljivija tokom ovog uzrasta. Važno je odabrati nežne proizvode koji neće izazvati iritaciju ili crvenilo.

Ekcem: Iako je ekcem češći kod mlađe dece, on prati neku decu u tinejdžerskim godinama. Izbegavanje svih poznatih pokretača i traženje stručnog saveta od zdravstvenog radnika je efikasan tretman.

Razumevanje ovih uobičajenih problema sa kožom pomoći će vam da izaberete prave proizvode i uspostavite efikasnu rutinu nege kože vašeg desetogodišnjaka.

Izbor pravih proizvoda za negu kože

Kada je u pitanju izbor proizvoda za negu kože vašeg desetogodišnjaka, važno je da izaberete nežne formulacije koje zadovoljavaju njihove specifične potrebe. Uverite se da proizvodi ne sadrže jake hemikalije, mirise i nadražujuće materije. Potražite formulacije koje su posebno dizajnirane za nežnu dečiju kožu. Zapamtite, koža svakog deteta je jedinstvena, tako da je neophodno pratiti kako njegova reaguje na proizvode i izvršite prilagođavanja ako je potrebno. Dajte prednost proizvodima koji pružaju nežnu i hranljivu negu, za zdrav i uravnotežen ten.

Rešavanje specifičnih problema sa kožom

Različita deca se mogu suočiti sa specifičnim problemima kože, kao što su akne ili suva koža. Evo nekoliko saveta za rešavanje ovih problema:

Akne

Ako vam dete ima akne, neophodno je pružiti nežnu, ali efikasnu negu. Izbegavajte jake pilinge ili preparate koji mogu dodatno da iritiraju kožu. Umesto toga, odlučite se za blaga sredstva za čišćenje i nekomedogena hidratantna sredstva- koja ne zapušavaju pore. Podstaknite redovno čišćenje, izbegavajući dodirivanje ili ceđenje bubuljica z i konsultujte se sa dermatologom ako problem i dalje postoji.

Suva ili osetljiva koža

Za decu sa osetljivom suvom kožom, održavanje odgovarajuće hidratacije je ključno. Potražite hidratantne kreme koje su posebno formulisane za osetljivu kožu, poželjno one koje ne sadrže mirise i jake hemikalije. Nanošenje hidratantne kreme odmah nakon čišćenja pomaže da se zadrži vlaga i ublaži suvoća. Ohrabrite svoje dete da pije puno vode da ostane hidrirano iznutra. Ako vaše dete ima osip, razmislite o kontaktiranju dermatologa ili lekara. To mogu biti znaci psorijaze ili ekcema, koje treba da leči zdravstveni radnik.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Dvogodišnja devojčica sprema kolač TikTok/samacdonald