Roditelji se raduju kada dete napravi prvi korak, proba novu hranu, ali odvikavanje od pelena i prelazak na nošu za mnoge mame i tate može da predstavlja izazov.

Pošto deca kontrolišu da li koriste toalet ili ne, jezik koji koristite sa svojim detetom je veoma važan. Nikao ih ne možete naterati da koriste nošu, i ne treba! Cilj je osnažiti njih i njihovu rastuću želju za nezavisnošću, bez pokretanja borbe za moć ili nenamernog izazivanja osećanja stida ili neuspeha.

Montesori koristi poseban jezik sa decom koja uče da koriste toalet, a evo kojih 8 rečenica mogu pomoći da dete počne što pre da koristi nošu:

1. "Pelena ti je mokra. Hajde da ti promenimo pelene."
Ovo je odlična prilika da pomognete svom detetu da postane svesno da se oseća mokro jer se popiškilo u pelenu, da mu menjate pelenu kako bi mu telo bilo čisto i udobno.

2. "Sada si tako stabilan. Hajde da pokušamo da stojiš dok menjam tvoju pelenu."
Čim beba ili malo dete može pouzdano da ustane sa podrškom, Montesori pristup prelazi na menjanje pelena u stojećem položaju. Dete stoji, držeći se za nisku šipku (drvena šipka za ormar se lako može iskoristiti) dok mu menjate pelenu. Ako nemate šipku, neke porodice traže od deteta da se umesto toga drži za ivicu kade ili nisku policu ili sto. Ako ste menjali pelene u dečijoj sobi, ovo je dobar trenutak da premestite pelene u kupatilo kako biste im pomogli da počnu da povezuju telesne funkcije sa toaletom.

3. "Molim te, svuci pantalone dole."
Kada vaše dete bude stabilno, odlično je vreme da podstaknete samostalno oblačenje. Ovo je neophodna veština, jer će moći brzo da se skinu da bi na vreme stigli do toaleta. Uverite se da imaju elastične ili rastezljive pantalone koje se lako spuštaju i povlače. Ovo je proces koji zahteva mnogo vežbe i strpljenja da bi deca savladala, pa je dobro početi rano!

4. "Da li bi voleo da sedneš na nošu?"
U Montesori pristupu, počinjemo da pitamo dete da li bi želelo da koristi nošu. Čak i ako u početku uvek kažu ne, korisno je ponuditi svaki put kada mislite da bi išao na nošu. Vaše dete može samo da sedi tamo nekoliko sekundi, ali se i dalje navikava na ideju da koristi toalet i svaki put će mu biti udobnije. Iako ne postoji univerzalno doba za decu da počnu da koriste toalet, mnoga deca počinju da se zainteresuju između 12-18 meseci.

5. "Vreme je za korišćenje toaleta."
Kako se interesovanje i sposobnost deteta za korišćenje toaleta povećavaju, promenite svoju frazu u "Vreme je za korišćenje toaleta". Mnogi mališani će automatski reći "ne" ako ih pitate da li bi želeli nešto da urade. Iako nikada ne bi trebalo da terate dete da sedi u toaletu, ova promena odražava da je korišćenje toaleta sada očekivanje, a ne samo opcija za istraživanje, piše Mother.ly.

6. "Piškio si u toaletu baš kao mama i tata."
Montesori pristup ne koristi nikakve kazne, nagrade ili ekstravagantne pohvale. Previše pohvala može da izvrši veliki pritisak na dete da ponovi predstavu, što može izazvati anksioznost i odbojnost prema korišćenju velike noše za decu. Napravite pozitivna zapažanja zasnovana na činjenicama, ali ne dozvolite svom detetu da misli da ste emocionalno uloženi u to da li ga uspešno koristi ili ne. To je preveliki pritisak i previše kontrole za dete

7. "Sada ste spreman za donji veš."
Umesto da koristite unapred određeno doba kada mislite da bi vaše dete trebalo da bude obučeno za nošu, pokušajte da posmatrate dete da li ima znakove spremnosti.

Ovi znaci često uključuju:

  • Njihova pelena ostaje suva duže
  • Sposobnost skidanje i podizanja pantalona
  • Opšti interes za toalet
  • Govore vam kada im treba pelena
  • Uspešno redovno koristite toalet

Ako je moguće, ostanite kod kuće prvih nekoliko dana (vikendi su odlični) i podsećajte ih da koriste toalet svakih 30-45 minuta. Pamučne pantalone za treniranje mogu biti od velike pomoći u ovom periodu - za razliku od povlačenja, one omogućavaju vašem detetu da se oseća mokro, ali izbegavajte deo nereda.

8. "Tvoje pantalone izgledaju mokre. Vreme je da se presvučemo."
Čak i nakon što je vaše dete uspešno u donjem vešu, sigurno neće svaki put stići do toaleta. Pokušajte da ne izgledate iznervirano ili uznemireno kada se to dogodi, samo posmatrajte šta vidite i recite šta treba da se desi. "Vidim da su ti pantalone mokre. Vreme je da se koristi toalet i presvučeš se."

(Yumama/T.A.S.)