U ovom postu, Andrju Huberman, profesor neuronauke upozorava na dete koje neprekidno koristi istovremeno i tablet i mobilni telefon paralelno tokom večere u restoranu sa porodicom, mališana koji plače i manično skroluje po telefonu koji ni ne drži u ruci u restoranu i najstrašniji prizor mališana koji čak i u snu, umesto da se počeše, u vazduhu kao da dodiruje ekran. Profesor objašnjava, da je naš mozak neverovatan organ, koji mapira naše iskustvo, povezan je sa srcem, tako da kontroliše puls, disanje čak i donekle i imuni sistem. “Ono što vidimo u ranom razvoju deteta, od rođenja do četvrte godine, je da određena iskustva mapiraju ono što će se događati u budućnosti. Tako da ako dete u ovom periodu uglavnom skroluju po ekranima, sasvim različito će mu se razvijati govor, motorne funkcije.”- objasnio je profesor Huberman.

Neki od pratilaca, komentarisali su kako je lako roditeljima sa dadiljama, mnogo pomoći oko dece, da izbegavaju ili potpuno isključe korišćenje ekrana, kako bi se deca zabavila.

Drugi je na ovo odgovorio: “Nemam dadilju, imam posao sa punim radnim vremenom (24 sata kao vlasnik preduzeća) i moji mališani od 4 i 5 godina nikada ne koriste telefon ili tablet. Ponekad da, slikamo se ili razgovaramo sa udaljenim prijateljem ili poznanicima. Gledamo film na velikom ekranu jednom u dve nedelje. I ja sam samohrani tata. Dakle, možete to učiniti, ako hoćete”

Pogledajte video iz posta:

 (Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Ekranitis postao velika PRETNJA, kod DECE ostavlja OŠTEĆENJA Kurir televizija