Izbor veličine cipela za dečake po godinama nije jednostavan zadatak za roditelje u kupovini, ali je izuzetno važno da pogodite pravi broj - neadekvatna veličina cipela može negativno da utiče na hod i držanje deteta. Često odrasli apsolutno pogrešno određuju veličinu cipela za decu od 1 i 8 godina, i kao rezultat toga, dete pati od nelagodnosti i ne može normalno da se kreće.

Svako dete se razvija na jedinstven način, pa tako i njegova stopala. Ipak, postoje neke okvirne smernice koje mogu da pomognu kada odlučujete koju obuću će dete da isproba. U tabeli ispod pogledajte koja je veličina stopala za dečake od rođenja do 5 godine.

VELIČINA STOPALA KDO DEČAKA.jpg
Yumama, Printscreen 

Postoji i jednostavan trik koji takođe može da pomogne kada odete u kupovinu cipela za dečaka. Olovkom treba da ocrtate detetovo stopalo, a zatim izmerite rastojanje između pete i vrha velikog prsta. Sa takvim kalupom možete da odete u kupovinu i premerite veličinu, ali ipak najvažnije je da dete isprovba obuću, prošeta po njoj u radnji (ako je počelo da hoda) i pratite njegovu reakciju.

Roditelji, kada kupuju bilo koju obuću za dete, treba da budu svesni da će beba brzo prerasti par novih cipela. Zbog toga, ne kupujte više pari iste veličine - bolje je izabrati malo veći broj ako na primer baš sada želite da kupite cipele i za sledeću sezonu. Zbog brzog rasta deteta, dečije cipele se retko nose duže od sezone.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Pedijatar otkriva na šta treba da pazite kada detetu kupujete obuću Tiktok/paulthepodiatrist