Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NEMOJTE ČEKATI AKO DETE IMA OVE SIMPTOME, VODITE GA KOD LOGOPEDA: Doktorka otkriva šta danas otežava govor mališana

Logoped otkriva kada treba da dovedete dete kod logopeda i šta danas najviše otežava razvoj govora kod mališana!

 Simptomi da detetu treba logoped. Izvor: Shutterstock

Koliko dete treba da govori do druge godine? Kada je vreme da ga odvedete kod logopeda? Julija Kokhanovskaja, logoped iz Rusije sa 15 godina iskustva, objašnjava kako se danas mnoga deca suočavaju sa govornim problemima, ali i da je važno na vreme reagovati.

"Uvek želim da kažem roditeljima: ako dete ne govori, nemojte čekati do 5. godine. Veoma je zastrašujuće kada dete uđe u kancelariju, već ima 6 godina, ali ne govori ", napominje logoped.

Logoped ističe da je kasno da se započne korektivni rad na razvoju govora deteta od 5-6 godina. Period njegovog govora treba da bude najmanje četiri godine. Naravno, posao će biti obavljen, ali što raniej počnete veće su šanse da ćete dobiti brze rezultate.

"Roditelji takođe treba da se obrate specijalisti kao što je neurolog sa pritužbama da dete govori loše, malo ili uopšte ne govori. A onda kod logopeda. I ne uzimajte u obzir pol, jer mnogi veruju u zabludu da ako je dečak, onda on a počinje da govori kasnije", objašnajva doktorka.

Stručnjaci istilču da je važno da obratite pažnju i na to kada dete počinje da sedi i kako ustaje. Ukoliko iam poteđkoće sa ovim aktivnostima, to mogu biti alarmantna zvona i potrebno je da se obratite stručnjaku. Isto važi i ako dete koje nije gugutalo i "brbljalo" bebećim jezikom.

"Ako primetite takve simptome, treba da se obratite logopedu kako biste započeli rani korektivni rad. Na konsultacije možete doći već od 1,5 godine", dodaje logoped.

Gadžeti negativno utiču na govor

Gadžeti igraju negativnu ulogu u razvoju govora. Naravno, specijalista nije protiv njihove upotrebe, ali smatra da je u svemu potrebna mera.

"Dešava se da roditelji dođu kod logopeda na termin i žale se na oskudan rečnik deteta. A na pitanje da li čitaju nešto svojoj deci, odgovaraju negativno. U osnovi, roditelji su na mobilnim telefonima, kao i njihova deca. Ali gedžeti oduzimaju deci ono glavno - govor, - napominje logoped. -Na igralištima slika nije bolja. Mama sedi na klupi sa telefonom, u blizini je nemirno dete. I u ovom trenutku možete otići do drveta koje raste u blizini, razgovarajte o njegovim granama, na primer. Dovoljno je dati detetu 5-7 minuta i razgovarati sa njim kako bi njegov govor postao bogatiji. Učenje poezije napamet takođe može pomoći u govoru." - objašnjava logoped

Izvor: Yumama

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica