Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tako mali, a već šefuju: Šta bebe GUGUTANJEM žele da kažu?

Malena stvorenja imaju nešto da nam poruče....

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kad bebe guguću, tada roditeljima govore kako tačno žele da razgovaraju sa njima. Iako, naučnici već znaju da razgovor roditelja i bebe pomaže njenom bržem učenju govora, čini se da je ipak učenik (beba) glavni.

Povezane vesti

Povezane vesti

Novo istraživanje otkriva da bi bebe kada brbljaju mogle promeniti način na koji njihovi roditelji komuniciraju s njima, kako bi unapredili potencijal učenja. One su zapravo bebe šefovi, ali na najbolji mogući način.

"Novorođenčad oblikuju svoje okruženje na načine koji im olakšavaju učenje", izjavio je autor istraživanja Stiven Elmlinger.

Postoje 4 načina uz pomoć kojih možete pomoći bebi da brže progovori. Pogledajte koje su to strategije koje možete primeniti.

1. Dečiji govor

Kada roditelji oponašaju dečji govor, to bebama olakšava učenje. Kraće rečenice, jednostavnije reči, sporije izgovaranje sa višim tonalitetom pomažu novorođenčadima da se fokusiraju i da postavljaju temelje jezika.

2. Mama - beba razgovor

Kada majka oponaša gugutanje i zvuke koje beba ispušta, tada pomaže bebi da "izroni iz sveta", jer je time tera da progovori. Većina roditelja je veoma uspešna u ovome, a istraživanje sugeriše da se bebino gugutanje i jezik menjaju prolazeći kroz određene faze. I mama i tata menjaju svoj-bebin govor iz meseca u mesec. To znači da roditelji ne utiču samo na decu, već i da deca oblikuju ponašanje roditelja.

Druga istraživanja pokazuju da kad bebe guguću o određenom predmetu, verovatnije je da će roditelji pomenuti ili razgovarati o tom predmetu. Na primer, ako dete guguće sa plišanim medom, veća je verovatnoća da će roditelji pomenuti reč pas i govoriti o njemu.

3. Bebina inicijativa

"Znamo da govor roditelja utiče na to kako deca uče i da motivacija novorođenčadi takođe menja način na koji roditelji sa njima razgovaraju", rekao je Elmlinger.

"Ipak, ono što nije proučeno je veza koja ukazuje kako deca mogu promeniti roditelje. Većina istraživanja nije do kraja istražila i kako bebe oblikuju svoje okruženje i kako sa njim komuniciraju. To je ono što pokušavamo da istražimo", rekao je autor.

Tako da ukoliko vidite da je bebinu pažnju privukao neki predmet, slobodno joj pričajte o tome jer joj je on očigedno zanimljiv i želi da zna više o njemu.

Važnost gugutanja

Kako bi roditeljima približili bebine komunikacijske veštine i istakli važnost gugutanja, naučnici su sproveli istraživanje na 30 majki i beba. Rezultati su pokazali da roditelji nikako gugutanje ne bi trebalo da ignorišu i da samo ćute i gledaju, već da se uključe u komunikaciju. Pokazalo se da beba koja guguće i kojoj mama odgovara kratkim jednostavnim rečenicama i rečima brže usvaja jezik i uči nove reči.

"Zaključak je da je bebino gugutanje mnogo kompleksnije nego što izgleda na prvi pogled. Gugutanje je bebin način da dobije što više informacija od ljudi iz svoje okoline. Nije besmisleno", poručuje Elmlinger.

Pročitajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica