Detetu koje se bavi sportom treba obezbediti hranu prilagođenju njegovim potrebama. Roditelji su često time zbunjeni jer se deci koja treniraju 'otvori apetit' i ne znaju više ni šta da im posluže.

Kako ne biste bili zbunjeni, pitale smo Natašu Sredojević, trenera karatea, da nam približi kakvu ishranu treba da imaju deca koja se bave sportom. Ona se prvo osvrnula na dva važna pravila, a onda je dala i primere hrane koju deca mogu da jedu pre i posle treninga.

Prvo pravilo: dete treba da jede na osnovu sopstvenih osećaja, naročito na osnovu gladi koju oseća. Nemojte ga terati da jede, jer to vrlo često ima loše posledice na odnos koji dete razvija sa hranom i sa svojim telom.

Drugo pravilo: nema prejedanja. Pomozite mu da nauci da stomak napuni, a ne prepuni. Ono što se dešava kod prejedanja jeste da količina energije potrebna da se hrana svari bude ogromna, te ostane jako malo energije za fizičke i mentalne aktivnosti kao što su učenje i sport.

Pre treninga

Obrok se jede dva do tri sata pre treninga.

Šta jesti? Trebalo bi da obrok sadrži povrće, žitarice (pirinač, hleb eventualno, testenine) i izvor proteina (jaja, riba, meso, mahunarke- pasulj, boranija, grašak, sočivo, leblebija). Nasuprot tome, izbegavati dosta prženu, masnu, slanu i slatku hranu.
Ako je dete baš gladno, onda može uzeti užinu sat, sat i po pre treninga.

Primer užine:

  • Grčki jogurt i voćkice
  • Mafini koji ste napravili kući

Voda: vrlo je važno da se deca hidriraju dovoljno. Tokom treninga treba izbegavati velike količine vode, ali nakon treninga telu je potreban oporavak. U toku dana, podsećajte ga da pije male količine vode sa vremena na vreme.

Ovsena kaša, mafini
Shutterstock Zapečena ovsena kaša u obliku mafina

Posle treninga

Da bi nadoknadilo izgubljenu energiju, vase dete treba da ima kvalitetan obrok nakon treninga. Za početak, može napraviti neku užinu.

  • Smuti: mleko/ jogurt, voće
  • Kakao i mleko
  • Sokovi od voća i povrća (sargarepa, banana, ananas, jabuka, celer, đumbir)
  • Mafini sa ovsenim pahuljicama, voćkicama i puterom od kikirija (sve se to pomeša, izblendira i stavi u rernu).
  • Proteinski puding.

(Yumama/Nataša Sredojević)