Nije retko da se roditelji muških beba sretnu sa komplikacijama u razvoju detetovih polnih organa, i zbog toga se zabrinu. Prof. dr Zoran Krstić, specijalista dečje neurologije, odgovorio je na sva pitanja vezana za probleme sa testisima kod dečaka.

Kada se spuštaju testisi u toku razvoja, i šta ako se to ne desi na vreme?

Kod većine dece, testisi se spuste već na rođenju. Postoji mala šansa da se oni nespušteni spuste do šestog, eventualno do devetog meseca, ali to je veoma retko. Posle devetog meseca, ukoliko testis nije spušten, predstoji operativno spuštanje. Optimalno vreme za to je do 18. meseca. Ako roditelji u šestom mesecu bebinog života vide da testis nije spušten, treba da se jave dečjem urologu ili hirurgu. To je važno - kako bi se na vreme, od devetog do 18. meseca planirala i obavila hirurška intervencija, jer su "udaljeni" rezultati u pogledu funkcije tog testisa najbolji u tom intervalu.

Beba, dečak
Shutterstock Dečak

Šta se dešava ukoliko se problem sa testisima ne uoči na vreme?

Ukoliko se hirurška intervencija obavi kasnije, može da dođe do poremećaja spermatogeneze, odnosno do steriliteta. Treba kontrolisati dete i zbog toga što kasno spuštanje testisa nosi mali rizik od malignog oštećenja tog testisa. Srećom, to se veoma retko događa. Kada se testis spusti, roditelji se nauče kako da pregledaju testis, a kada je dete dovoljno veliko, ono se nauči samopregledu. Značaj toga je da se svaka promena na površini testisa, u obliku i veličini, na vreme dijagnostikuje i na vreme preduzme lečenje. Ako roditelji nisu u stanju da sami uoče promene, ili im je bilo šta sumnjivo, obavezan je pregled kod dečjeg urologa. On će da utvrdi da li se radi o nespuštenom, ili o šetajućem testisu.

Da li je operacija testisa složena i rizična?

Mi godišnje na Klinici imamo između 250 do 300 slučajeva standardnog spuštanja testisa kod dece. To je, dakle, svakodnevna, rutinska hirurgija. Ipak, treba da je radi specijalizovan dečji hirurg ili dečji urolog, jer je to potpuno drugačije od onog što se dešava kod odraslih. Što se ranije operiše nespušteni testis, to su rezultati u pogledu funkcije i rizika od maligne alteracije manji.

Doktor, dete, pedijatar
Shutterstock Dečak kod doktora

Šta znači šetajući testis?

To je potpuno druga kategorija u odnosu na nespušteni testis. Ima dece kod koje se, kada je toplo, testis spušta u kesicu, a kad nije toplo - podigne se u preponski kanal. To se smatra za normalnu pojavu, ne oštećuje testis, i ne ostavlja posledice. Tako da, ako se bilo kakvom manipulacijom rukama, ili u toploj vodi, ili u turskom sedu, ili u čučećem stavu sa raširenim nogama, sa detetom naslonjenim na zid, testis spusti i tu ostane - onda je to šetajući testis, i ne zahteva lečenje. U slučajevima kada se testis spusti, a može kao praćka da se vrati u preponski kanal - onda je to nespušteni testis, i on zahteva operativno lečenje.

Da li je potrebna hirurška intervencija u ovom slučaju?

Šetajući testisi se praktično ne operišu. Oni se u većini slučajeva uvećavaju već oko osme, devete godine, kada krenu hormoni da jače funkcionišu, i taj mali mišić više nema snage da ih podigne, već ih ostavlja spuštenim. To obično ne zahteva lečenje. Ima muškaraca kojima testisi šetaju celog života: kad god je hladno, odu u preponski kanal, ali ti muškarci imaju normalan spermogram i normalno funkcionisanje.

Nema razloga za brigu, ali lekar svakako treba da pregleda dete i utvrdi da se radi o takvom stanju. Kontrole su potrebne na šest meseci - jer se desi, mada retko, da se u toj šetnji testis zaglavi, i da je ipak potrebna hirurška intervencija. Još ređe se dešava da se testis smanjuje po veličini u odnosu na drugi, spušteni testis, što bi opet bila indikacija za operaciju.

(Yumama)