Kokicesu omiljeni međuobrok dece i odraslih, a njihova hrskava tekstura i mogućnost stvaranja različitih ukusa čine ih savršenim odabirom za gotovo svaku priliku. Iako ovaj međuobrok može izgledati bezopasno, pa čak i zdravo, može biti opasan za decu mlađu od 4 godine.

Iako su mnogi roditelji svesni opasnosti od gušenja stvarima poput baterija ili malih igračaka, uobičajene opasnosti povezane sa hranom mnogim majkama i tatama su i dalje nepoznate. 2019. godine USA Today podelio je priču koju je ispričala mama troje dece, čiji je dvogodišnji sin završio u bolnici nakon što je zajedno sa porodicom jeo kokice.

Dečak je kašljao i imao je temperaturu. Nakon pregleda, lekari su ustanovili da je dečak udahnuo kokice u pluća, što je izazvalo upalu. Lekari su mu uklonili komadić kokice iz pluća, a priča je imala pozitivan kraj. Međutim, dečakova mama želela je da i drugi roditelji nauče koliko ova grickalica može biti opasna, pa je iskustvo opisala na Fejsbuku.

Takođe, prema rečima stručnjaka, deca mlađa od četiri godine imaju veći rizik od gušenja. Tek u uzrastu od četiri godine deca u potpunosti mogu sažvakati hranu koju jedu na pravilan način. To se događa jer im u ovom uzrastu izbijaju kutnjaci i veštine žvakanja su dovoljno dobre da hranu razlažu na manje komade pre gutanja.

Osim toga, mlađu decu je vrlo lako omesti stvarima koje se događaju oko njih, što takođe povećava rizik od gušenja. Zbog toga im uvek treba pomagati kad jedu. Hodanje, trčanje, smeh ili razgovor dok jedu, kao i prebrzo jedenje, takođe mogu dovesti do gušenja, prenosi Bright Side.

Nažalost, kokice nisu jedina hrana koja predstavlja opasnost od gušenja za decu. Prema pedijatrima, osim kokica, maloj deci ne bi trebalo davati sledeću hranu:

- viršle

- tvrde bombone

- orašaste plodove i sjemenke

- sirovu šargarepu

- jabuke

- celo grožđe

- maslac od kikirikija

- slezove kolačiće i žvakaće gume.

Pročitajte i...