Psiholog Stiv Bidalf pre dvadeset godina napisao je knjigu o problemima sa kojima se suočavaju roditelji u vaspitavanju dečaka. U to vreme je mislio da odgajanje devojčica nije ugroženo spoljnim uticajima. Međutim, nakon toliko godina njegov pogled na razlike u vaspitavanju dece se drastično promenio. Bidalf je zabrinut zbog činjenice da je, čak i nakon 40 godina feminizma, nametnuto pitanje koje muči devojčice još uvek Kako izgledam?

I pre nego što devojke postanu seksualno aktivne, njihova privlačnost i atraktivnost postaje opsesija. Bidalf dodaje da je, kao psiholog, primetio izvestan porast u broju devojčica koje imaju probleme sa mentalnim zdravljem. Mnogo dece iz srednje klase pati od raznih oblika anksioznosti. Takođe, u porastu je i broj mladih koji imaju probleme sa poremećajem u ishrani. Bidalf je primetio i blaži oblik depresije, koji ranije nije bio zabeležen kod devojčica. Sve u svemu, detinjstvo devojčica je sve manje zabavno.

Generacije devojčica su okružene slikama koje im govore kako treba da izgledaju. Broj oblika zagovarane atraktivnosti se smanjuje i sve više odiše seksualnošću, tvrdi Bidalf. Dok veliki broj devojčica odbija da jede, neka deca imaju probleme sa gojaznošću i ne oklevaju da drže dijetu. Međutim, dijete u detinjstvu mogu imati ozbiljne dugoročne posledice po zdravlje.

Stiv savetuje roditeljima da se fokusiraju na zdravlje svojih ćerki, a ne na njihove probleme sa kilažom. Veoma su značajni i zajednički, porodični obroci, da se umesto sokova za piće koristi voda, ali je neophodno i ohrabrivanje dece da se bave fizičkom aktivnošću.

Savremenim igračkama, naročito lutkama, devojčicama se plasira slika o tome kako treba da izgledaju. Ideal lepote su devojke u kratkim suknjama, duge kose, sa izraženom šminkom i dekolteom. Međutim, ne nameće samo industrija igračaka deci modele izgleda i ponašanja. Tu su i reklamne kampanje, društvene mreže i televizijski program, tvrdi Bidalf.

Istraživanja su pokazala da televizijski program devojčicama šalje sledeće poruke:

1. Tvoj izgled je najvažniji.

2. Tvoje fizičke karakteristike (oblik, težina, koža, kosa, zubi, boja, miris) nikada nisu dovoljno dobre.

3. Seks je valuta koja se trampi za ljubav i pažnju, ili moć.

4. Normalno je da imaš seksualne odnose sa osobom koju ne poznaješ ili ti se ne sviđa.

5. Svet je strašno, usamljeno, opasno mesto.

6. Rešenje za sve probleme je da kupiš nešto.

U takvom sistemu vrednosti, Bidalf savetuje roditeljima da svojoj deci ponude drugačije uzore, kao što su drugari starijeg uzrasta ili neko od rođaka. Devojčice treba učiti da su lepe takve kakve su, a važan je i ritual porodičnog obroka i razgovor, savetuje psiholog Stiv Bidalf.

Zapratite nas i na Instagramu!