Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ne paničite ukoliko vaš mališa ne puzi - puzanje nije pokazatelj detetovog razvoja

Nauka je pokazala da mišićnu snagu i motoričke sposobnosti dete može naučiti i na druge načine. Zato sedite dole i igrajte se sa njim.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Tokom godina, mnogi zdravstveni radnici su povezivali uspešno puzanje sa dugoročnim zdravim razvojem. Ipak, britanska studija iz 2017. pokazala je, prateći razvoj više od 15000 dece, da deca sve manje i manje pužu, a neka čak i potpuno preskaču ovu fazu.

Trejsi Prus, dečji fizioterapeut, objasnila je: "1991. godine u Britaniji, a kasnije i u Americi, stvorena je kampanja pod nazivom "Nazad na spavanje", koja je naglasila potrebu stavljanja bebe da spava na leđima umesto na stomaku, kako bi se smanjila iznenadna smrt deteta. 

Uspeh ove kampanje doveo je do smanjenja iznenadne smrti deteta za više od 40 posto, ali je došlo do neočekivanih posledica: manje dece je učilo da puže. Bebe su manje vremena provodile na stomaku, te nisu razvijale snagu vrata, ruku, zglobova, ramena, koja im je bila potrebna da se izdignu i postave u poziciju za puzanje."

Kada je vreme za paniku?

Ispostavilo se - NIKAD. Ista studija je pokazala da su te bebe normalne u svakom smislu i da nema razlika u razvoju između dece koja puze i one koja ne puze sa 18 meseci. Isti rezultati su pokazani i u Američkoj studiji, koja je još jednom dokazala da puzanje praktično i nije neka prekretnica u razvoju.

Povezane vesti

Zašto je to važno

Trejsi je objasnija: "Svakako nema sumnje da je puzanje prva veština osnovne koordinacije, razvoja motorne snage mišića, balansa i osećaja povezanosti bebe sa svetom. Ipak, postoje i drugi načini da se razviju ove veštine ukoliko dete ne puže."

Puzanje razvija i otpornost, motivaciju i osećaj uspeha i ostvarenja cilja. Put vašeg deteta će biti lakši ukoliko ima period puzanja. na taj način vidimo da ima mišićnu snagu i kognitivnu sposobnost za tu aktivnost, makar i ako traje svega par sedmica. U svakom slučaju, poenta je da nije strašno i ako preskoči taj korak, te veštine se svakako nauče u nekom drugom momentu, koji detetu jednostavno više odgovara.

Dobro i loše puzanje

Ne postoji dobro ili loše puzanje, prema Trejsinim rečima. "Puzanje nam više pokazuje nezavisnost i daje detetu šansu da istražuje i otkriva stvari pred sobom, kao i da samo dođe do onoga što želi. Ne razmlišljajte o načinu na koji dete puže, važno je da se kreće, i da ima snagu i kognitivnu sposobnost. Poenta je davati detetu priliku da tokom dana razvija svoju mišićnu snagu.

Povezane vesti

Šta možete uraditi?

Trejsi poručuje: "Igra, igra, igra. Ne morate da tražite profesionalnca ili kupujete skupe igračke i opremu. Igra je najbolji način da razvijate mišićnu snagu, a deca, čim im je pružena prilika, prirodno biraju aktivnosti koje im razvijaju potrebne veštine."

- Vreme na stomaku za bebe

- Penjanje na kauč i silaženje sa njega

- Penjanje na drvo

- Igra na penjalicama u parku

- Igra sa blatom, vodom, peskom

- Trka u guranju kolica

- Pomaganje u kućnim poslovima, poput stavljanja manjeg suda u mašinu

- Pakovanje knjiga i igračaka, pa čak i cepanje starih dokumenata i novina

Naravno, obratite pažnju da je dete potpuno sigurno i pod nadzorom tokom ovih aktivnosti, iako bi trebalo da mu bude pružena šansa da bude samostalno i istražuje.

Aktivnosti za veće mališane

- Ohrabrujte ih na aktivnosti koje će im jačati mišiće ruku, zglobova i ramena, poput pakovanja šolja i tanjira na više police

- Nošenje i podizanje većih objekata u blizini

- Iznošenje smeća ili ređanje knjiga i kockica

- Možete napraviti i umetnički kutak sa kredama, bojicama i papirom koji se nalazi na zidu kako bi crtali stojeći

- Ukoliko vam ne smeta haos, možete dati detetu markere i bojice koje se peru, i dozvoliti crtanje po zidu

Puzanje se više ne posmatra kao pokazatelj detetovog razvoja, a ukoliko dete preskoči ovu fazu, nema razloga za paniku. Postoji mnogo načina da pomognete mališi da razvije potrebnu mišićnu snagu, koordinaciju i motoričke veštine, te, prema Trejsinoj preporuci - sedite dole, isprljajte se i igrajte se sa detetom!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica