"Nedavno sam video roditelje koji u kolicima guraju dete od dve i po godine koje je držalo tablet i nešto radilo po njemu", zabrinuto  je rekao dr Ranko Rajović tokom svog predavanja u Zagrebu, i dodao da zna i da neki roditelji bebama od godinu dana daju pametne telefone, a one prstom traže fotografije.

"Dete ne možemo da oslobodimo mobilnih telefona i novih tehnologija, oni moraju da znaju time da se služe jer je to jako korisno, ali pitanje je gde je granica, odnosno gde korisno prelazi u štetno.

Za svoju decu imao sam pravilo: pola sata gledanja u ekran, bilo da je to TV ili laptop, sat vremena u park; sat vremena gledanja u ekran, dva sata u park; sat i po u ekran, tri sata u park. Često mi roditelji kažu kako pokušavaju da naprave neki dogovor, ali deca to svaki put izokrenu i prekrše. Kažu 'mama mogu li još pet minuta, sutra ću pet minuta manje? Mama, da li mogu danas da igram igricu 15 minuta,  sutra neću ni igrati?' Svaki put dete izmisli nešto novo. Tu mora da se napravi granica. Može nekad da se napraviti izuzetak, ali granica mora da postoji, objašnjava Rajović koji od roditelja često čuje i sledeće:

'Super je da dete ima mobilni jer je mirno kada ga koristi, pa se mi tada odmorimo od njega.'

Pa zašto imate dete ako morate da se odmarate od njega? Detetu moramo da se posvetimo.

Mozak se najviše razvija u pokretu od druge do pete godine. Mozak, odnosno nervni sistem je karakteristika živih bića koja se kreću, a najsloženiji nervni sistem ima čovek. Po toj analogiji mi smo živa bića stvorena za kretanje. Dakle, 'posao' deteta od druge do pete godine je da se kreće, vrti, skače, a ne da sat ili dva gleda u mobilni."

Ranko Rajović je doktor interne medicine, dugogodišnji predsednik Odbora za darovite međunarodnog udruženja Mensa i UNICEF-ov suradnik na projektu ranog podsticaja intelektualnog razvoja dece. Takođe je osnivač Mense Srbije i Odseka za darovite Nikola Tesla Centra. Rajović je i autor NTC sistema učenja kojim se podiže intelektualni potencijal dece i razvija se brzina razmišljanja i zaključivanja – tzv. funkcionalno znanje.