Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi svetski trend: Sve popularniji 'treneri' koji uče bebu da prespava noć

Mame i tate širom sveta čiji mališani nikako ne uspevaju da prespavaju noć, sve češće se odlučuju za ovu neobičnu vrstu pomoći.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Roditelji čija deca se bude noću, očajni, savete i odgovore traže u svim mogućim izvorima. Međutim, kada ih pitate da li su ikada uzeli u obzir ideju da zaposle nekoga ko će pored njihovog deteta ili dece provesti čitavu noć, oni to ne vide kao rešenje nego imaju još bezbroj novih pitanja. 

Iako u Srbiji nije još uvek toliko razvijeno, mada postoji, u svetu su "treneri za spavanje" stvorili pravu malu industriju.

Povezane vesti

Ko su "treneri za spavanje"?

Kim Šaf je profesionalni "trener za spavanje" koju neispavani roditelji mogu da unajme da nauči njihovu decu da sama zaspe i prespavaju noć. Kim živi i radi u Čikagu, a sa klijentima komunicira preko mejla, video poziva, telefonski i, naravno, lično, tako što odlazi na adrese porodica i kod njih provede noć.

Kim kaže kako ona nije jedina u ovom poslu i kako konkurencija svakodnevno raste, a prema podacima sa gugl pretraživača kada ukucate ovaj pojam pojavi se čak 90 000 rezultata. A ovaj trend ne zaobilazi ni Srbiju.

Šta "treneri za spavanje" ustvari rade?

Osnovna ideja je da beba nauči sama da zaspi, a da majka ne mora da je ljulja na rukama, ili da tata da je vozi u autu oko zgrade.  

"Bebe koje same zaspe, bez "asistencije" i kasnije u toku noći, ukoliko se probude, uspevaju da se same uspavaju", kaže Natali Nevara.

 Foto: Shutterstock

Natali Nevara takođe profesionalno uspavljuje decu na Menhetnu. Ona je odlučila da počne da se bavi ovim poslom nakon što je i sama iskusila postporođajnu depresiju i anksioznost zbog neispavanosti.

Danas ona odlazi na adrese klijenata i ponekada provede tamo i po dva dana, "trenirajući" dete da spava. To podrazumeva da su roditelji spremni na plakanje (jer kako ona kaže, svaki tretman podrazumeva plakanje deteta) i na potpuno menjanje detetovih navika.

Povezane vesti

Jedna majka, bivši Natalin klijent pristala je da za Hafington post ispriča zbog čega se odlučila na ove usluge.

Ova žena, koja živi u dvosobnom stanu, patila je od hronične neispavanosti i odlučila je da pozove Nevaru da spava u istoj sobi sa njenim dvogodišnjim sinom. Kada je Nevara došla, žena, koja je želela da ostane anonimna, kaže da je sve izgledalo kao na filmu.

"Nevara je kdo nas ostala 72 sata. Između ostalog, ona je za dete napravila raspored spavanja i ukinula sve ostale rutine koje su do tada bile vezane za uspavljivanje. Takođe, Nevara je ohrabrivala nas je da ne ulazimo u sobu svaki put kada čujemo da se dete probudilo i plače, jer je to plač besa, a ne plač koji znači da ga nešto boli", govorila nam je.

"U početku smo koristili su bebi monitor, a kasnije smo i to prestali. Za čitavo vreme Nevara je spavala veoma malo, uglavnom je bila budna i ona reagovala kada se dete probudi. Nakon 72 sata naše dete je spavalo. Kao da sam otišla u raj", opisala je ova žena situaciju u kući nakon Nevarine intervencije.

Nevara kaže da se u prvim mesecima bebinog života roditelji bude na svaki šum i spavaju "na pola oka", što nastavljaju da rade i kasnije, kada je beba već sposobna da prespava noć, i da se sama uspava. Njeno iskustvo kaže da su roditelji veliki deo problema sa dečjim nespavanjem.

Povezane vesti

Budite oprezni - nisu sva deca i sve metode iste

Uprkos velikom oduševljenju zadovoljnih majki, nisu sve metode "trenera za spavanje" iste. Trening kojim se beba uči da prespava noć koji podrazumeva da beba plače određeno vreme naišao je na glasne kritike.

Pedijatri sa Američke Akademije, organizacije koja daje zvanične preporuke za zdravlje dece, slaže se samo sa nekim, ali ne sa svim metodama koje upotrebljavaju ovi popularni "treneri".

"Da li da uzmete dete? Njihov savet je da verujete svom instinktu umesto da koristite taktike i metode", njihov je savet.

Pomozite bebi da, nakon ukidanja noćnog podoja, razvije naviku spavanja.

Posted by YuMama on Sunday, March 29, 2015

Najnovije

Vesti

Porodica