Ne postoji idealno vreme za obuku, ali je potrebno da dete bude fizički i emocionalno spremno. To se obično dešava između 18. i 24. meseca. Dok neka deca nauče da koriste nošu relativno brzo, drugoj je potrebno više vremena da ovladaju tom, za njih potpuno novom veštinom.

U principu, što je dete mlađe, više mu je vremena potrebno. Često se dešava i da pokaže iznenadno interesovanje, a zatim da postane ravnodušno kada čar novog izbledi. Početno uzbuđenje može da se preobrazi i u ljutnju ako vi želite da istrajete u obuci. 

Procena spremnosti

Neka deca pokazuju interesovanje za nošu kada su stara godinu i po dana, mnoga oko druge godine, dok pojedina neće biti spremna do dve i po godine, čak ni do treće. U principu, devojčice se malo brže navikavaju na nošu od dečaka, kao i drugo (i svako sledeće) dete nego prvorođeno. 

Izbegavajte stresne periode

Ne treba da počinjete sa navikavanjem na nošu ako ste previše zauzeti i nemate dovoljno vremena da se posvetite detetu. Takođe je važno da ne postoje izazovi sa kojima se dete suočava, posebno neka velika promena u životu - kao što je, na primer, rođenje novog člana porodice.

Nemojte da mislite da niste uspeli kao roditelj ako deca svih vaših prijatelja koriste nošu, a samo vaše neće. Ne možete i ne smete da prisilite dete da bude suvo i čisto, ali možete da mu obezbedite uslove za to. 

Pre nego što počnu da koriste toalet, deca najpre moraju da ovladaju osnovnim motornim veštinama, a potom da budu sposobna da kontrolišu mišiće creva i bešike. Jedan od znakova uspostavljanja kontrole jeste pražnjenje creva otprilike u isto vreme svakog dana, ali i izostanak pražnjenja tokom noći, kao i suve pelene najmanje dva sata. 

Izaberite dobru "opremu"

Noša mora da bude udobna, ali i stabilna - kako dete ne bi palo sa nje i počelo da odgađa obavljanje nužde van pelena. Kada je donesete kući, ohrabrite dete da se poigra njom - ko bi odoleo veseloj, šarenoj noši, posebno ako je u obliku leptira, kuce, autića... Veoma dobre su noše umetnute ispod stoličice, jer omogućavaju detetu lakše sedanje i ustajanje, a imaju i naslon, što je dodatna pogodnost. I muzička noša je dobar izbor, posebno ako sadrži senzore koji se aktiviraju kada se nakvasi.

Specijalni adapter, koji se direktno montira na WC šolju, takođe mora da bude udoban i siguran (postoje univerzalni adapteri, koji mogu da se stave na svaku WC šolju). Njihovo korišćenje olakšava upotrebu toaleta, a otklanja i strah od upadanja u šolju, koji je prisutan kod nekih mališana, ali i roditelja. PageBreak

Objasnite proces i stvorite rutinu

Kada vaše dete bude kakilo u pelenu, stavite ga na nošu, a potom ubacite sadržaj pelene u nju. Nakon toga, odnesite nošu u kupatilo, da je ispraznite. Dete može da povuče vodu ako želi (ali ga ne terajte ako je uplašeno). I slikovnica u kojoj su prikazani koraci u korišćenju noše, može da pomogne vašem detetu da se upozna sa čitavim procesom. 

Jednom u toku dana stavite dete na nošu potpuno obučeno ili samo sa pelenom, naročito kada postoji verovatnoća da će imati stolicu. To će mu pomoći da se navikne na nošu i prihvati je kao deo svoje rutine. Nakon što dete stekne izvesnu rutinu, stavite ga da sedi na noši sa golom guzom. Neka se navikne na taj osećaj. Objasnite mu da je to ono što mama i tata, kao i starija braća i sestre rade svaki dan (da je obavezno skidanje rublja pre nego što sednete na šolju). 

Ako je detetu sedenje na noši - bilo sa odećom ili bez nje, neugodno, nemojte da ga terate. Takođe, nemojte da ga sprečavate da ustane sa noše ako je suviše kratko sedelo, pogotovo ako izgleda uplašeno. Bolje je da navikavanje na nošu odložite na nekoliko nedelja pre nego što pokušate ponovo.

Pokažite detetu šta da radi

Mališani uče oponašajući, pa ako dete vidi vas kako koristite toalet, to je prirodni način da razume za šta on služi. Komunikacija je veoma važna, zato mu objasnite šta radite. Korisno je da razgovarate o tome kako znate kada je vreme da idete u toalet, a zatim mu objasnite šta se događa kada ste na šolji, pustite ga da vidi šta ste "napravili". Objasnite detetu šta sve sledi nakon obavljanja nužde - brisanje toaletnim papirom, oblačenje, puštanje vode i pranje ruku. Naravno, ne očekujte da će dete odmah sve da shvati i poveže, i svakako računajte da ćete mu pomagati oko tih aktivnosti još duže vreme.

Ukoliko imate starije dete, to će biti od velike pomoći. Neka i ono pokaže kako upotrebljava nošu ili WC šolju. Takođe je korisno da vaše dete vidi druge mališane svog uzrasta kako pokazuju veštine koje ono tek pokušava da nauči.

Podstičite naviku

Ohrabrite dete da sedi na noši kad god oseća potrebu da piški ili kaki. Povremeno ga podsetite da je noša u blizini ako mu je potrebna. Ponekad deca neće da sede na noši dovoljno dugo da bi mogla da se opuste i vrše nuždu. Podstaknite vašeg mališu da ostane još koji minut, a u tome ćete imati više uspeha ako mu pravite društvo i razgovarate sa njim, ili mu čitate knjigu.

Kada dete počne uspešno da koristi nošu, svaki put ga pohvalite. Vaša podrška će mu pomoći da tu veštinu usavrši. Naravno, velika je verovatnoća da će mu se i dalje dešavati nezgode, da će povremeno da se upiški ili ukaki u gaćice, ali će početi da shvata značaj vršenja nužde. PageBreak

Prelazni period

Za prelazni period mogu da posluže gaćice za odvikavanje od pelena. Doduše, one su manje pogodne od pelena za jednokratnu upotrebu, ali zato dete ima realniji osećaj kada piški ili kaki u njih. 

Povremene nezgode su potpuno normalne

...zato nemojte da se ljutite ili kažnjavate dete. Uostalom, proces učenja će da potraje. Olakšajte detetu tako što ćete mu obući odeću koju lako može da svuče. Ako se ukaki, budite smireni. Zagrlite ga i sa puno ljubavi mu recite da sledeći put pokuša da koristi svoju nošu

.One će mu olakšati da se samo razodene, što je ključni korak za uspešno korišćenje noše. Ako se odlučite za tu opciju, uvedite ih postepeno - nekoliko sati, a noću ponovo stavite pelene. 

Kada vaše dete bude počelo da stalno traži nošu, vreme je za definitivni prelazak na donje rublje. Mnogi roditelji su otkrili da gaćice sa omiljenim likovima iz crtaća daju deci odličan podsticaj da ostanu suva. 

Šta ako dete pruža otpor?

Ukoliko se vaše dete odupire korišćenju noše, verovatno još nije spremno za to. Ponekad je prekidanje ili usporavanje tog procesa uzrokovano stresom, ili značajnim promenama u detetovoj rutini. Čak i dete koje je pokazalo uspeh, iznenada može da ima teškoća, bez očiglednih razloga. Međutim, to je normalan deo navikavanja. 

Vaša očekivanja da dete "mora nešto da obavi" na noši, može kod njega da izazove jak osećaj neuspeha. Zato je važno da budete strpljivi! Nemojte da vršite pritisak, jer će požurivanje da bude kontraproduktivno. Takođe, ostanite dosledni. Ako često popuštate detetu, navikavanje na nošu može da postane dugotrajno i frustrirajuće iskustvo za oboje. 

Uvedite noćni "trening"

Čak i kada je vaše dete stalno čisto i suvo po ceo dan, može se desiti da još nekoliko meseci (čak i neku godinu) ne ostane suvo celu noć. U ovom razvojnom dobu je normalno da povremeno ima mokru epizodu u krevetu. Ako dete već duži period uspeva da ostane suvo noću, to znači da je pravo vreme za početak noćnog treninga. Stavite plastičnu mušemu pod čaršav da zaštitite dušek. Neka dete bude bez pelena, u gaćicama. Ponudite mu nošu pre nego što legne da spava, ali i čim se probudi, neka mu pređe u naviku da tako započne dan...

A vama ostaje da se radujete zbog uspešno završenog zadatka. Više ne morate da razmišljate o pelenama - barem ne do sledeće bebe!

Snežana Damnjanović Mitić