Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saveti za roditelje: Privikavanje na nošu bez suza

Zahvaljujući pažljivo odabranom momentu, dobroj "opremi" i vašem strpljenju vreme privikavanja na nošu biće uzbudljiv, a ne zastrašujući period za mališana.

  Izvor: Foto: Thinkstock

Ne postoji idealno vreme za obuku, ali je potrebno da dete bude fizički i emocionalno spremno. To se obično dešava između 18. i 24. meseca. Dok neka deca nauče da koriste nošu relativno brzo, drugoj je potrebno više vremena da ovladaju tom, za njih potpuno novom veštinom.

U principu, što je dete mlađe, više mu je vremena potrebno. Često se dešava i da pokaže iznenadno interesovanje, a zatim da postane ravnodušno kada čar novog izbledi. Početno uzbuđenje može da se preobrazi i u ljutnju ako vi želite da istrajete u obuci. 

Povezane vesti

Procena spremnosti

Neka deca pokazuju interesovanje za nošu kada su stara godinu i po dana, mnoga oko druge godine, dok pojedina neće biti spremna do dve i po godine, čak ni do treće. U principu, devojčice se malo brže navikavaju na nošu od dečaka, kao i drugo (i svako sledeće) dete nego prvorođeno. 

Izbegavajte stresne periode

Ne treba da počinjete sa navikavanjem na nošu ako ste previše zauzeti i nemate dovoljno vremena da se posvetite detetu. Takođe je važno da ne postoje izazovi sa kojima se dete suočava, posebno neka velika promena u životu - kao što je, na primer, rođenje novog člana porodice.

Nemojte da mislite da niste uspeli kao roditelj ako deca svih vaših prijatelja koriste nošu, a samo vaše neće. Ne možete i ne smete da prisilite dete da bude suvo i čisto, ali možete da mu obezbedite uslove za to. 

Pre nego što počnu da koriste toalet, deca najpre moraju da ovladaju osnovnim motornim veštinama, a potom da budu sposobna da kontrolišu mišiće creva i bešike. Jedan od znakova uspostavljanja kontrole jeste pražnjenje creva otprilike u isto vreme svakog dana, ali i izostanak pražnjenja tokom noći, kao i suve pelene najmanje dva sata. 

Izaberite dobru "opremu"

Noša mora da bude udobna, ali i stabilna - kako dete ne bi palo sa nje i počelo da odgađa obavljanje nužde van pelena. Kada je donesete kući, ohrabrite dete da se poigra njom - ko bi odoleo veseloj, šarenoj noši, posebno ako je u obliku leptira, kuce, autića... Veoma dobre su noše umetnute ispod stoličice, jer omogućavaju detetu lakše sedanje i ustajanje, a imaju i naslon, što je dodatna pogodnost. I muzička noša je dobar izbor, posebno ako sadrži senzore koji se aktiviraju kada se nakvasi.

Specijalni adapter, koji se direktno montira na WC šolju, takođe mora da bude udoban i siguran (postoje univerzalni adapteri, koji mogu da se stave na svaku WC šolju). Njihovo korišćenje olakšava upotrebu toaleta, a otklanja i strah od upadanja u šolju, koji je prisutan kod nekih mališana, ali i roditelja. 

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica