Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kad se mlečni zub rasklati...

Šta bi roditelji trebalo da urade kada se mlečni zubići rasklate? Poslušajte savete stomatologa...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Decenijama kod našeg naroda postoji mišljenje da su mlečni zubi manje važni. Čak se ide dotle da se mališanima ti zubići uopšte ne peru, što je vrhunac nemara.

Kada dođe vreme za smenu zuba, pojedini mlečni zubi počinju da se klate i ispadanjem ustupaju mesto stalnim zubima. Rasklaćivanje mlečnog zuba se događa zato što zametak stalnog zuba ispod njega svojim nicanjem, to jest erupcijom vrši resorpciju korena mlečnog zuba.

Povezane vesti

Ko treba da izvadi zubić koji se klati?

Roditelji četo imaju dilemu kako da "pomognu" da rasklaćen mlečni zubić što pre ispadne? Nikako ne sme da se koristi konac i vezivanje za vrata kao način za njegovo vađenje. Neophodno je da se odmah ode kod stomatologa, kako bi se klimavi mlečni zubić izvadio u ordinaciji - u sterilnim, kontrolisanim uslovima. Jedino tako može da se precizno izvadi baš taj zub. Posle vađenja je potrebno dati detetu sterilnu gazu, koju će da zagrize - i time zaštiti otvorenu ranu i zaustavi eventualno krvarenje iz nje. 

Zašto je važno poštovati redosled ispadanja mlečnih zuba?

Često se dešava da roditelji, vadeći prstima mlečni zubić deteta, inficiraju ranu izvađenog zuba, pa čak izvade i zub pored njega - koji, po prirodi stvari, kao čuvar prostora stalnom zubu mora u ustima da bude najmanje još dve godine. Veoma je važno znati da svaki mlečni zub ima svoje tačno vreme ispadanja, a da se neki mlečni zubi menjaju tek u desetoj godini života! Svaki poremećaj nicanja zuba u mladosti se vrlo teško ispravlja, uz dugogodišnje nošenje ortodontskih aparata za ispravljanje stalnih zuba. 

Povezane vesti

Dr Milan Kuljača, spec. stomatolog

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica