Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pripremite dete za dolazak bebe

Kada roditelji treba da počnu sa pripremama starijeg deteta za dolazak mlađeg, i kako da budu sigurni da su to dobro obavili? Poslušajte savete pedagoga...

  Izvor: Foto: Thinkstock

Sve do dolaska bebe, starije dete je bilo glavni izvor divljenja svih ukućana (po njegovom shvatanju, sasvim zasluženo) - upravo zato što je "veliko" i "odraslo". A onda, odjednom, celokupnu pažnju roditelja zaokuplja biće koje ne zna ni delić onog što ono zna. To stvara zabunu u njegovoj glavi.

Od ignorisanja do napada besa

Kod starijeg deteta se javlja osećaj odbačenosti i ljubomore kada se pojavi beba - koja nema ni delić njegovih sposobnosti - a postaje tako omiljena,

Kod starijeg deteta se javlja osećaj odbačenosti i ljubomore kada se pojavi beba - koja nema ni delić njegovih sposobnosti - a postaje tako omiljena, hvaljena, voljena

hvaljena, voljena. Upravo zato, pojedini mališani na pridošlu bebu reaguju napadima besa, često sa željom da je povrede, drugi reaguju ignorisanjem, a neki vraćanjem u period kada su i sami bili bebe (ponovo piške u krevet, mnogo plaču, kenjkavi su…).

Međutim, takvo ponašanje starijeg deteta, ukoliko je ono u uzrastu od 18 meseci pa sve do šest i po ili sedam godina - potpuno je tipično, uobičajeno, čak poželjno. Zapravo, bilo bi neobično, pomalo i zabrinjavajuće ukoliko u navedenom uzrastu dete ne pokaže ljubomoru prema bebi. Tek ako je razlika između vaše dece sedam i više godina, možete očekivati da će ljubomora izostati.

Počnite sa pripremom na vreme!

Sa pripremom starijeg deteta na dolazak bebe, počinje se u vreme trudnoće. U zavisnosti od uzrasta starijeg deteta i njegovog poimanja vremena, Veoma je važno da, bez obzira koliko vam beba oduzima vremena, i dalje imate određene „sitne“ rituale sa starijim detetomposlednji čas da to učinite jeste kada se trudnoća već nazire po maminom stomaku. Zašto baš tada? Ako propustite da to objasnite detetu, a ono čuje kako pominjete trudnoću - međusobno ili nekoj trećoj osobi - vrlo je verovatno da će se osećati izostavljeno iz vaše porodične priče, i utoliko više će bebu i pre rođenja smatrati nepoželjnom.

Znaci da ste "posao" dobro obavili

Znaćete da ste ovu pripremu starijeg deteta dobro obavili ukoliko ono, kada beba dođe u vašu porodicu, prihvati bebu na odgovarajući način. Šta to znači? Ako se ljubomora i pojavi, ona je u granicama očekivanog (jer to ne zavisi samo od vaše pripreme, već i od uzrastne razlike među vašom decom). Dete ne pokazuje agresiju, nema retrogradnog ponašanja, i vremenom sve više, sa više emocija prihvata svog novog brata ili sestru. Emocije, zapravo pokazivanje ljubavi ne možete od deteta očekivati odmah, ali će vremenom doći.

Jelena Holcer, pedagog

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica