Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pripremite dete za dolazak bebe

Kada roditelji treba da počnu sa pripremama starijeg deteta za dolazak mlađeg, i kako da budu sigurni da su to dobro obavili? Poslušajte savete pedagoga...

 Izvor: Foto: Thinkstock

Sve do dolaska bebe, starije dete je bilo glavni izvor divljenja svih ukućana (po njegovom shvatanju, sasvim zasluženo) - upravo zato što je "veliko" i "odraslo". A onda, odjednom, celokupnu pažnju roditelja zaokuplja biće koje ne zna ni delić onog što ono zna. To stvara zabunu u njegovoj glavi.

Od ignorisanja do napada besa

Kod starijeg deteta se javlja osećaj odbačenosti i ljubomore kada se pojavi beba - koja nema ni delić njegovih sposobnosti - a postaje tako omiljena,

Kod starijeg deteta se javlja osećaj odbačenosti i ljubomore kada se pojavi beba - koja nema ni delić njegovih sposobnosti - a postaje tako omiljena, hvaljena, voljena

hvaljena, voljena. Upravo zato, pojedini mališani na pridošlu bebu reaguju napadima besa, često sa željom da je povrede, drugi reaguju ignorisanjem, a neki vraćanjem u period kada su i sami bili bebe (ponovo piške u krevet, mnogo plaču, kenjkavi su…).

Međutim, takvo ponašanje starijeg deteta, ukoliko je ono u uzrastu od 18 meseci pa sve do šest i po ili sedam godina - potpuno je tipično, uobičajeno, čak poželjno. Zapravo, bilo bi neobično, pomalo i zabrinjavajuće ukoliko u navedenom uzrastu dete ne pokaže ljubomoru prema bebi. Tek ako je razlika između vaše dece sedam i više godina, možete očekivati da će ljubomora izostati.

Počnite sa pripremom na vreme!

Sa pripremom starijeg deteta na dolazak bebe, počinje se u vreme trudnoće. U zavisnosti od uzrasta starijeg deteta i njegovog poimanja vremena, Veoma je važno da, bez obzira koliko vam beba oduzima vremena, i dalje imate određene „sitne“ rituale sa starijim detetomposlednji čas da to učinite jeste kada se trudnoća već nazire po maminom stomaku. Zašto baš tada? Ako propustite da to objasnite detetu, a ono čuje kako pominjete trudnoću - međusobno ili nekoj trećoj osobi - vrlo je verovatno da će se osećati izostavljeno iz vaše porodične priče, i utoliko više će bebu i pre rođenja smatrati nepoželjnom.

Znaci da ste "posao" dobro obavili

Znaćete da ste ovu pripremu starijeg deteta dobro obavili ukoliko ono, kada beba dođe u vašu porodicu, prihvati bebu na odgovarajući način. Šta to znači? Ako se ljubomora i pojavi, ona je u granicama očekivanog (jer to ne zavisi samo od vaše pripreme, već i od uzrastne razlike među vašom decom). Dete ne pokazuje agresiju, nema retrogradnog ponašanja, i vremenom sve više, sa više emocija prihvata svog novog brata ili sestru. Emocije, zapravo pokazivanje ljubavi ne možete od deteta očekivati odmah, ali će vremenom doći.

Jelena Holcer, pedagog

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica