Vekovima su razni slatkiši deo svakodnevne ishrane čoveka. Međutim, u današnje vreme je učestalost njihovog konzumiranja  neverovatno porasla, čak se u poslednjih trideset godina udesetostručila. Naravno, to je imalo za posledicu veliki porast oboljenja zuba i zubne supstance kod svih uzrasta.

Mehanizam nastanka karijesa usled prisustva veoma jakih šećera iz hrane je sledeći: na površini zuba, to jest na glazuri gleđi, dolazi do taloženja dentalnog plaka, koji je zbog slatke hrane izuzetno bogat jakim šećerima. Dentalni plak predstavlja tanak film raznih naslaga na zubima. Ispod njega dolazi do postepenog razmekšavanja i razlaganja gleđi zuba, što polako ali sigurno stvara kariozni kavitet.

U slučaju da se zubi ne peru redovno, proces širenja karijesa u kavitetu zuba je još brži. Takva formacija se vrlo brzo širi ka pulpi zuba, odnosno ka živcu, kada nastaju i prve bolne senzacije.

Naravno, to ne znači da morate da se u potpunosti odreknete slatkiša. Glavna prevencija od njihovog štetnog delovanja je veoma kvalitetno pranje zuba posle svakog obroka. To treba da čine i deca, i odrasli.


Dr Milan Kuljača, spec. stomatolog