Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tri pranja zuba u 2. godini

Do druge godine života, svi mlečni zubići niču i zauzimaju svoja mesta. Tada je važno uključiti i treće pranje zuba u toku dana.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Roditeljima se savetuje da počnu sa pranjem već prvih zubića. Sam čin pranja zuba roditelji treba da upražnjavaju deci za vreme večernjeg kupanja, i to malom dečjom četkicom, bez prisustva paste za zube. Negde oko osmog-devetog meseca života, kada se pojavljuju i ostali mlečni zubi, to jest kada niknu mlečne gornje i donje jedinice i dvojke, neophodno je da se u vrlo maloj količini koristi i dečja pasta za zube. Važno je znati da gutanje takve paste za zube nije štetno.

Izuzetno je značajno da dete u toku prve godine života prihvati rutinu pranja zubića za vreme večernjeg kupanja, zato što se u tom periodu na dnevnoj osnovi unosi velika količina šećera u obliku slatkih kašica i sokića.

Kada dete prohoda, i kada sa 13 do 15 meseci počne više da komunicira sa okolinom, neophodno je uključiti još jedno pranje zubića tokom dana. Tada je važno da dete uz asistenciju roditelja kroz igru samo pokuša da pere zube.

Nije važno da li će dete uspeti zube da opere, već je izuzetno važno da deca taj čin prihvate kao nešto prijatno, za njih zanimljivo

Nije važno da li će dete uspeti zube da opere, već je izuzetno važno da deca taj čin prihvate kao nešto prijatno, za njih zanimljivo. Za vreme večernjeg kupanja, roditelji će pravilnim pranjem zubića deteta da uklone sve naslage sa njih.

Do druge godine života, svi mlečni zubići niču i zauzimaju svoja mesta. Tada je važno uključiti i treće pranje zuba u toku 24 sata, a to se najčešće dešava za vreme grupnih pranja zuba u vrtićima, pod nadzorom vaspitačica. Na taj način se vrši maksimalna prevencija karijesa mlečnih zuba, a takođe se stvara svest kod mališana o higijeni. Uz sve do sada navedeno, neophodno je forsirati kvalitetne slane obroke, a smanjiti izuzetno slatke kašice. Uloga roditelja i njihovo angažovanje je najvažnije, a najčešći razlog propadanja mlečnih zuba je upravo krivica roditelja.Dr Milan Kuljača, spec. stomatolog

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica