Koliko često detetu treba da menjate četkicu za zube? Stručnjaci dali odgovor, važno je i kako je čuvate

Evo koliko često bi trebalo da menjate četkicu za zube svog deteta.

Shutterstock

Redovno pranje zuba jako je važno za oralnu higijenu, koja na kraju krajeva ima uticaja i na opšte zdravlje. Četkica za zube je prva linija odbrane od štetnih bakterija u ustima, koje su vodeći uzrok bolesti desni kod dece, karijesa i propadanja zuba, ali i lošeg zadaha.

Ipak, četkice za zube ne traju večno, što svi znamo, ali kod roditelja često postoji dilema u vezi sa tim na koliko vremena bi trebalo da je menjaju.

Stručnjaci iz dečje stomatološke ordinacije Smile explorers kažu da je jako važno prepoznati kada je vreme za bacanje četkice za zube jer, u određenom trenutku, četkica više ne može dobro da opere zube, a što je još gore, može da proširi bakterije i klice.

Koliko često treba da menjate četkicu za zube svog deteta

Većina proizvođača i zubara preporučuje da četkicu za zube mališana menjate na svaka tri do četiri meseca. Međutim, poželjno je da četkicu bacite i ranije, ako primetite da su iglice oštećene ili se izvijaju. Isto važi i kada su u pitanju električne četkice za zube.

Stanje četkice za zube nije jedini razlog zbog kojeg bi trebalo da je promenite. Ako je dete bilo bolesno ili je neko greškom koristio njegovu četkicu za zube, takođe je preporuka da je zamenite, kako bi se izbeglo širenje bakterija.

Kako da održavate četkicu za zube svog deteta

Naučite dete da posle korišćenja četkicu za zube ispere pod mlazom vode i da je protrese pre nego što je vrati na mesto, kako bi izašao višak vode. Važno je da na četkici ne ostane nimalo paste za zube niti ostataka hrane.

Najbolje je da četkica za zube stoji uspravno u nekoj čaši ili držaču, ali je važno da se ne dodiruje sa drugim četkicama, kako bi se izbeglo prenošenje bakterija i drugih klica. Takođe, savet je da ne koristite kutijice za čuvanje četkica jer u takvim uslovima lako dolazi do razvoja buđi i bakterija.

Još jedan savet stručnjaka koji bi mogao da pomogne u očuvanju oralnog zdravlja dece je da mališanu kupite dve četkice za zube, koje će koristiti naizmenično. Stvar je u tome, kažu zubari, da su bakterije koje se nalaze na četkicama anaerobne, što znači da ne mogu dugo da prežive kada su izložene kiseoniku. U skladu sa tim, ostavljanje četkice da se osuši na vazduhu nakon korišćenja će biti dovoljno da se uništi većina štetnih bakterija, prenosi smileexplorers.com.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Mama zubarka pere zube detetu  TikTok/rossbridgedentistry