BEBE MLAĐE OD 6 MESECI NE TREBA DA KORISTE KREME: Dermatolog objasnio kako da zaštitite osetljivu dečiju kožu od sunca

Evo kako pravilno da zaštitite decu od sunca, objašnjava dermatolog.

Shutterstock Devojčica i mama na moru

Kada je reč o dečijoj koži, nikada ne treba zaboraviti na adekvatnu zaštitu i izbegavanje izlaganja jakom sunčevom zračenju. Što je dete mlađe, koža je osetljivija i tanja, a negativni uticaji delovanja UV zraka su izraženiji.

Beba mlađe od 6 meseci uopšte ne bi trebalo da budu izloženi direktnom suncu. Deci do 6 meseci života nije preporučljivo uopšte da mažu kreme sa zaštitnim sredstvima i zato je potrebno izbegavati UV zračenje, posebno od 11 do 16 sati, nositi šešir ili suncobran na kolicima ili odeću sa UV faktorom. Držite deci iznvan direktnog kontakta sa suncem. Pokrijte dečiju kožu zaštitnom odećom. Koristite proizvode za zaštitu od sunca sa visokim SPF faktorom kako biste zaštitili njihovu nežnu kožu.

Najvažnije preporuke za izlaganje suncu:

Iako izlaganje suncu imaju i dobre stvari, jer podstiče produkciju vitamina D u organizmu, treba se čuvati negativnog uticaja UVA i UVB zračenja na kožu i oči, koje može biti opasno za sve, posebno za decu. Da biste sigurno proveli vruće dane, preduzmite sve neophodne mere zaštite, a dermatolog poručuje da posebno vodite računa o sledećim stvarima:

  1. Deca mlađa od tri godine ne bi trebalo da se izlažu direktnim sunčevim zracima. Međutim, budući da je mališane teško zadržati u hladovini, vodite računa o tome da ih mažete zaštitnom kremom sa oznakom 'total block'.
  2. Deca ne smeju boraviti na suncu u vremenu od 11 do 16 sati. Pre i nakon tog vremena treba preduzeti odgovarajuće mere zaštite.
  3. Ne treba zaboraviti da telo počinje da proizvodi vitamin D nakon 10 minuta boravka na suncu. Ovaj vitamin podstiče apsorciju kalcijuma, što je dobro za jačanje kostiju i zuba.
  4. Dete ne sme da se izlaže suncu bez zaštite za glavu. Poželjno je da kapa ima dugačak vizir kako bi zaštitila detetove oči od jake sunčeve svetlosti. Na sebi treba da nosi tanku odeću svetlih boja (tamne boje privlače toplotu).
  5. Kožu deteta namažite posebnom kremom sa visokim zaštitnim faktorom (SPF 30 i veći). Što je dete mlađe, zaštitni faktor treba da je veći.
  6. Namažite dete najmanje sat vremena pre nego što će izaći na sunce. Tako ćete biti sigurni da je koža upila preparat i da je zaštićena.
  7. Decu mlađu od tri godine treba mazati svakih sat vremena, a stariju decu na svakih 2 sata tokom boravka na otvorenom.
  8. Zabluda je da kožu deteta koje boravi u hladovini ne treba mazati. Čak i kada je oblačno, 80 odsto UV zračenja dopire do kože deteta.
  9. Nikada nemojte koristiti proizvode koji sadrže parfem ili alkohol. Primena ovakvih proizvoda na suncu izazvaće alergijske reakcije kod većine male dece.
  10. Dok dete boravi na suncu, dajte mu tečnost svakih pola sata. Na taj način sprečićete dehidraciju koja može biti vrlo opasna.

(Yumama)