Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odvikavanje od pelena: Privikavanje na nošu za samo sedam dana

Iako se mnogim roditeljima ne čini tako, navikavanje na nošu ne mora da bude komplikovan zadatak. Jedna mama pronašla je način kako da svog mališana nauči za samo sedam dana...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Navikavanje na nošu je proces koji mnogim roditeljima zadaje glavobolju, a za mališane je ovo jedan od najvećih i najznačajnijih koraka u razvoju.

Evo kako da za nedelju dana pomognete svom detetu da prihvati nošu i samim tim rešite problem pelena:

Navikavanje na nošu u sesijama

Knjiga “Naučite svog dečaka da na lakši način koristi nošu” Karoline Fertleman i Sajmona Kova, predlaže da, ukoliko želite da “istremirate” svog mališana, otpočnete sesije. To znači da dok ste kod kuće ujutru i uveče dozvolite detetu da jede, pije i igra se kao i do sada, ali da ga na svakih 15 minuta stavite na nošu. Na kraju sesije, stavite mu ponovo pelenu i nastavite sa svojim uobičajenim obavezama. Kada se vratite kući, ponovite sesiju. Trećeg dana sesija bi trebalo da traje celog dana, a ukoliko morate da napustite kuću, ponesite sa sobom nošu.

Povezane vesti

Isprobajte "golišavo" vreme

Dozvolite svom mališanu da u kući bude go ili samo u majici. Možda zvuči čudno, ali to što ne nosi svoje gaćice ili pelenu znači da neće imati gde da se upiški ili ukaki, a negde će morati - u toaletu je recimo dobra ideja! Kada to uradi na noši, pobrinite se da oboje pogledate u “odrađen posao” (znam da zvuči “bljak”, ali vizuelni deo je jako važan). 

Povezane vesti

Osmislite nagradu (i budite kreativni)

Nalepnice, lažne tetovaže ili bombonice mogu da budu odlična nagrada za dobro odrađen posao na noši. Ukoliko ne želite da trošite novac na ovakve stvari, možete da osmislite neki projekat u kome ćete zajedno da učestvujete. Nagrade u vidu hrane isto tako nisu loša ideja - organizujte pica večeru svaki put kada vaš mališan uspe pravilno da upotrebi nošu. Nagrade, takođe, možete da stavite na mesto gde dete ne može da ih dohvati, ali koje može da vidi dok sedi na noši. Dajte mu nagradu samo kada stvarno postigne cilj.

Volim te. Savršen si. A sada piški.

Svaki put kada vaše dete pravilno upotrebi nošu pohvalite ga. Isto zamolite i druge članove porodice. Na ovaj način gradite njegovo samopouzdanje, a deca takođe uglavnom više uživaju u pažnji nego u igračkama, verovali ili ne. 

Povezane vesti

Obavestite vaspitačicu o svemu

Upozorite vaspitačicu u vrtiću da kod kuće aktivno radite na navikavanju na nošu. Vaspitačice su uglavnom zauzete oko druge dece, ne samo oko vašeg mališana, zato je treba o svemu obavestiti. Ukoliko imate posebne nagrade za dete, donesite i vaspitačici, kako bi ona mogla da nagradi vaše dete umesto vas.

Povezane vesti

Pokažite mu kako se "to" radi

Za mnoge mame učenje malog dečaka kako de piški dok stoji može da bude veliki izazov, te je zato najbolji muški uzor. Ukoliko ste samohrana mama, zamolite svog tatu, brata ili ujaka da vam pomogne. U nekim zemljama postoje posebne nalepnice koje se lepe unutar wc šolje, kako bi mališanima olakšale, a ujedno i učinile piškenje zabavnijim. Ukoliko ne nađete ove specijalne nalepnice, možete zalepiti i sami nešto na svoju wc šolju i pokazati svom dečaku da dok piški se potrudi da “cilja” baš u tom smeru.

Ograničite piće pre spavanja

Ukoliko želite da se vaše dete ujutru probudi suvo, nemojte mu davati mleko ili sok sat vremena pre spavanja. To znači da večeru poslužite kasnije, kako bi dete u krevet otišlo sito.

Slikovnice sa temom privikavanja na nošu

Vašem mališanu ste svakako navikli da čitate različite pričice, a u ovom periodu, kada treba da nauči da koristi nošu, razmislite o kupovini slikovnica na tu temu. 

Prenosiva noša

Prenosiva noša je odličan izbor ukoliko morate da napustite kuću na neko vreme. Vaše dete može da piški u kolima ili čak diskretno u parku. Zato obavezno uz sebe morate da imate i vlažne maramice.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica