Deci trebaju dodatni vitamini samo u 3 slučaja: Nikada nemojte da ih dajete bez saveta lekara

Pročitajte šta kažu stručnjaci o tome da li i kada deci treba davati dodatne vitamine, tj. suplemente.

Shutterstock

Mnoge mame razmišljaju da li detetu treba da daju neke dodatne vitamine, odnosno suplemente, a evo šta o tome kažu nutricionisti. 

Kada se beba hrani majčinim mlekom, ona dobija sve potrebne vitamine i minerale, ali je svakako važno da mama jede zdravo i raznovrsno – povrće, voće, meso, mlečne proizvode, ribu, jaja, hleb, puter ili biljno ulje svakodnevno. U tom slučaju, mališanu neće biti potrebni nikakvi suplementi, uz izuzetak vitamina D, za koji pedijatri obično preporučuju da se detetu daje do prve godine.

Adaptirane mlečne formule takođe bebama obezbeđuju sve što je potrebno, te im najčešće nisu potrebni nikakvi suplementi.

Nakon četiri, pet meseci, kada se uvodi čvrsta hrana u ishranu, mame treba vode računa o tome da bebe jedu kvalitetnu i svežu hranu, ali i da je pripremaju na pravilan način – na primer, vitamini se uništavaju tokom dugog kuvanja.

U kojim slučajevima je potrebno da dete uzima suplemente vitamina?

Nutricionisti kažu da su suplementim vitamina deci potrebni samo u tri slučaja:

  1. Kada doktor utvrdi nedostatak vitamina ili minerala
  2. Ukoliko je dete često bolesno – u tom slučaju, nivo vitamina može da se smanji i zbog česte bolesti, ali i zbog određenih lekova (antibiotika, diuretika, antikonvulziva)
  3. Dete se ne hrani zdravo odnosno raznoliko ili je reč o bebi koja se hrani neadaptirani formulama koje ne sadrže dovoljno vitamina

U ovim slučajevima će deci biti potrebni vitamini koji se unose suplementima, ali je neophodno da ih prepiše lekar i da on preporuči odgovarajuću dozu, piše parents.ru.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Suplementi predstavljaju dodatak ishrani, a ne mogu zameniti svakodnevnu ishranu  Kurir TV