Zašto neka deca jedu kečap uz svako jelo? Evo šta je tajna omiljenog crvenog sosa mališana

Ako ste ikada pokušali da nagovorite, namolite ili naterate dete da jede povrće, verovatno znate čudesne moći sosa koji deca obožavaju preko svega, kečapa. Kečap je dodatak koji je učinio podnošljivim mnoge dečije muke sa zelenišem.

Shutterstock

Teško je analizirati kako se detetovo čulo ukusa menja tokom različitih razvojnih faza, ali osetljivost na gorke arome i jake ukuse može da objasni strast koju mnoga deca pokazuju prema slatkom, kao što je kečap, koji dodaju ma koje slano jelo bilo u pitanju. Deca imaju drugačiji ukus od odraslih, a neka čak imaju i genetsku predispoziciju da budu osetljivija na gorko u hrani koju jedu. Ovo može da zakomplikuje stvari kada je u pitanju vreme za obrok. Genetski gledano, način na koji je detetovo čulo ukusa se razvija ima veliki uticaj na odnos prema hrani i sada kada je malo, a pogotovu u budućnosti. 

Za većinu dece, oštar ukus neke hrane, poput boranije, brokolija, vremenom bledi. Verovatno je ohrabrujuće shvatiti da će vaše dete verovatno postati prijemčivije za širi spektar hrane kada sazri, ali je teško znati šta da radite u međuvremenu.

Baš moram to da jedem

Deca su stalno izložena novoj hrani i novim kombinacijama sastojaka. Za neke je to avantura, ali za druge je zastrašujuća prinuda. Kečap je slatko osiguranje za mnogu decu, da će uspeti da progutaju to što ih roditelji teraju da jedu. Oslanjanje na malo crveneog sosa, kao dodatak džigerici, patlidžanu ili bilo čemu novom ili sumnjivom najbolji je način da izbegnu ukus zalogaja onoga što nikada inače ne bi ni probali.

Za neku preduzimljivu decu, dodavanje kečapa svemu je univerzalno rešenje. Sladak ukus pomaže da se savladaju prikriveni gorki ukusi, a gusta tekstura osigurava da će u svakom zalogaju ga biti bar malo.

 Ako mislite da vaše dete koristi previše kečapa, verovatno možete da saosećate sa roditeljima koji moraju da obeshrabruju svoju decu da umaču svoje kolače i voće u kečap. Više od polovine kečapa koji se prodaje konzumiraju deca, tako da niste sami ako ste razmišljali o kupovini velikih boca ili pronalaženju drugih opcija.

Ako osećate potrebu da smanjite unos šećera ili natrijuma, postoje varijante kečapa sa niskim sadržajem šećera i natrijuma koje će vam odgovarati, a uvek možete da napravite svoj. Pravljenje sopstvenog kečapa može biti prilično lako, a to je genijalan način da kontrolišete sastojke i napravite proizvod sa manje aditiva. Kada vaše dete dostigne tinejdžerske godine, ono će možda imati raznovrsniju ishranu, vraćajući vam veru da ima jela koja jedu i bez kečapa, nagovaranja ili ucena.

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Mališan pomaže mami u čišćenju  TikTok/mariaurangaa