Pravila zahtevaju od proizvođača da pomenu alergene u hrani koji su korišćeni u pripremi ili izloženi na etiketama na njihovim proizvodima, čak i ako je količina minimalna.
Uobičajeni alergeni na hranu prema FDA su:
- Mleko
- Pšenica
- Riba
- Kikiriki
- Orašasti plodovi
- Školjke ili morski plodovi
- Jaja
- Soja
- Susam
Informacije se mogu predstaviti na različite načine, kao što su:
- Sadrži jaje
- Albumin (jaje)
- Vi protein
- Sadrži kazein - odnosi se na protein mleka
- Sadrži u tragovima – upozorenja ako je hrana pripremljena u istoj opremi sa alergenima u hrani
- Može sadržati mleko
Ako je vaše dete alergično na hranu ili netolerantno na bilo koji od alergena u hrani ili imate porodičnu istoriju alergija uvek prvo pročitajte sastav svakog kupovnog proizvoda, uvek je bolje da se konsultujete sa svojim pedijatrom ili dijetetičarom da biste saznali o skrivenim sastojcima i na koju hranu treba posebno da pazite dok čitate etiketu.
Koji aditivi za hranu mogu da utiču na dete?
Aditivi za hranu su dodatni sastojci koji se stavljaju u hranu da bi poboljšali njihov ukus, kvalitet ili rok trajanja. Aditivi koji se dodaju direktno proizvodima nalaze se pod sastojcima, često sa njihovim hemijskim nazivima, kao što je natrijum hlorid za so, askorbinska kiselina za vitamin C ili plava #2 ili žuta #5 za veštačke boje. Indirektni aditivi koji se koriste u preradi ili pakovanju, kao što su plastika, boje i različite vrste premaza, mogu ozbiljno da utiču na zdravlje deteta.
BONUS VIDEO