Možda ćete se iznenaditi, ali neki ljudi ne mogu ni da pogledaju ovsenu kašu. Da li ovsena kaša, omiljena kaša majki i dece, fitnes gurua i svih koji se drže zdrave ishrane, ima i kontraindikacije? Neka deca ne bi trebalo da jedu ovsenu kašu, kako savetuje Ana Iaremenko pedijatar u mreži ambulanti za imunorehabilitaciju i preventivnu medicinu Grand Clinic, a prenosi Parents.
Pre nego što odgovorite na ovo pitanje, morate razumeti terminologiju.
Ono što zovemo ovsena kaša uključuje nekoliko vrsta proizvoda:
- ovsena kaša od celog zrna (vreme kuvanja 40-50 minuta);
- ovsene pahuljice (vreme kuvanja 15-20 minuta);
- instant ovsene pahuljice (vreme kuvanja 3-7 minuta);
- ovsena kaša u instant porcionim paketima sa i bez aditiva za ukus (vreme kuvanja 3-5 minuta).
Prednosti kašice zavise kako od komponenti u samoj žitarici, koje ostaju nakon faza industrijske prerade (vlakna, vitamini, minerali), tako i od ostalih sastojaka (mleko, so, šećer, voće, bobice, konzervansi, boje). Što je sastav jednostavniji i što je duže vreme kuvanja, to su prednosti veće.
Potencijalno koristan ili opasan proizvod?
Ovsene pahuljice od celog zrna imaju niz korisnih svojstava koja su deci potrebna za održavanje zdravlja, harmoničan rast i sprečavanje bolesti. Izvor je lako svarljivih biljnih proteina, nerastvorljivih vlakana, rastvorljivih dijetetskih vlakana, antioksidanata, bogat beta-glukanima, mineralima (mangan, fosfor, bakar, gvožđe, magnezijum, cink), vitaminima B.
Međutim, prilikom uvođenja proizvoda u ishranu deteta, važno je uzeti u obzir ne samo kvalitet i sastav sirovina, već i starosne karakteristike, bolesti i stanja u kojima potencijalno koristan proizvod može izazvati više štete od očekivane koristi. .
Koje dete ne bi trebalo da jede ovsenu kašu?
1. Deca mlađa od šest meseci
Ako je dete mlađe od 6 meseci, bolje je sačekati do uvođenja ovog proizvoda u komplementarnu hranu. Pošto u ranom uzrastu postoji strukturna i funkcionalna nezrelost i gastrointestinalnog trakta i imunog sistema.
2. Za alergične
Ako imate alergiju na hranu ili neku drugu. Gutanje ili udisanje ovsenih proteina (avenina) može izazvati alergijsku reakciju kod ljudi koji su genetski predisponirani na alergije. Kliničke manifestacije se kreću od blage lokalne forme do teške generalizovane forme sa razvojem stanja opasnih po život.
3. Ako ima intoleranciju na gluten
Ova grupa uključuje sve reakcije na zob koje se javljaju bez učešća imunog sistema. Najčešće govorimo o enzimskom nedostatku, koji može biti urođen ili stečen. Na primer, posle crevne infekcije, nerastvorljiva vlakna (koja su bogata ovsenim pahuljicama od celog zrna) mogu da iritiraju crevni zid i dovedu do nadimanja i bolova u stomaku.
4. U slučaju netolerancije na komponente
Iako ovas sama po sebi ne sadrži gluten, uzgoj, prerada, skladištenje i transport ovsa zajedno sa proizvodima koji sadrže gluten mogu dovesti do unakrsne kontaminacije. Zbog toga, ako dete ima netoleranciju na gluten (preosetljivost na celijakiju i necelijakiju), važno je da izaberete ovsenu kašu koja je označena bez glutena. Industrijski proizvedene žitarice često sadrže komponente (mleko, bobice, voće i druge) koje kod dece mogu izazvati simptome netolerancije ili alergije. To jest, znaci netolerancije ne na zob, već na druge sastojke u kaši.
5. Za neke crevne bolesti
U posebnu grupu treba uključiti enteropatiju (hronična crevna patologija neinflamatornog porekla), osetljiva na avenin, u kojoj se primećuje autoimuni odgovor na avenin - lepljivi protein u ovsu, sličan glutenu u pšenici. Ova grupa bolesti se javlja kod dece sa celijakijom i necelijakijom osetljivošću.
(Yumama/J.D.)
BONUS VIDEO