Nova godina osim čarolije, jelke, Deda Mraza i paketića donosi i nešto što svi volimo, i mali i odrasli - bogatu prazničnu trpezu. Uglavnom mališani tokom praznika jedu puno slatkiša, ruska salata je kraljica na svakom stolu, a mnogi ne mogu da zamisle da praznici prođu bez čokoladne torte. Ipak, ako želite ove godine da napravite nešto drugalčije i dekorativno za svoje mališane, donosimo vam slane jelkice na štapiću punjene mlevenim mesom.
Osim što su lepo izgledaju, jelkice su super ukusne. Sva deca vole lisnato testo, a ako u njega dodate meso, začine i luk, dobićete pravo burek novogodišnje zadovoljstvo. Osnova je lisnato testo, a u fil možete dodati i nešto što deca više vole, na primer sastojke za picu - šunka, kačkavalj, kečap. Ne sumnjamo da bi jelkice bile savršene i sa čokoladom, pa možda zamene i tradicionalne novogodišnje medenjake.
Recept za lisnate jelkice punjene mlevenim mesom
Sastojci:
- 2 razvučena lisnata testa
- 1 glavica crnog luka
- 300g mešanopg mlevenog mesa
- so, biber po ukusu
- ulje
- 150ml paradajz pirea
Priprema:
Na razvučeno lisnato testo sipajte smesu sa mesom i ravnomerno rasporedite, a zatim prekrijte drugim razvučenim lisnatim testom. Isecite testo na trakice, a onda svaku trakicu savijte u obliku jelke i kroz nju provucite štapić za ražnjić.
Kalupom ili nožem od lisnatog testa napravite zvezdicu i stavite na vrh štapića. Zagrejte rernu i pecite jelkice na 180 stepeni 15-ak minuta, dok testo ne porumeni. Prijatno!
BONUS VIDEO:
(Yumama/T.A.S.)