Dolazite kući sa posla, pokupili ste decu iz škole i vrtića, raspremate se i stajete za šporet - ovo zaista može da bude iscrpljujuće jer se radni dan mame često nastavlja sve dok ne ode na spavanje. Ukoliko vam je ceo dan preplavljen obavezama, nemate vremena da kuvate, a opet želite nešto zdravo i domaće da pripremite za decu, donosimo vam ideja za najbrže recepte za koje će i najzauzetija mama pronaći vremena.
Zdravi su, ukusni i pogodni za decu. I što je najvažnije, zahtevaju minimalnu pažnju, a mališani ih vole i rado će ih smazati za čas.
1. "Lenje" knedle
Sastojci:
- Sveži sir - 200 g
- Jaje - 1
- Brašno - 3 kašike
- Soda bikarbona - na vrhu noža
- Vanilin šećer ili suvo grožđe - opciono
Priprema:
Kombinujte sveži sir, šećer, so i sodu. Po želji možete dodati vanilin šećer i suvo grožđe. Sastojke temeljno pomešajte kašikom. Dodajte brašno. Mešajte smesu dok ne prestane da se lepi za ruke. Malo vlažnim rukama formirajte male kuglice i stavite ih na rešetku, pa ih kuvajte na pari i poslužite tople.
2. Mlečna kaša
Sastojci:
- Pirinač - ½ šolje
- Heljda - ½ šolje
- Mleko - 4 šolje
- Voda - 4 čaše
- Šećer - 1 tbsp.
- So - 1 prstohvat
- Puter - 15 g
Priprema:
Sipajte žitarice u posudu, dodajte mleko, vodu, šećer, so i puter. Promešajte. Stavite na blagu vatru i poklopite šerpu, pa kuvajte oko 20 minuta - pazite da mleko ne pokipi i da kaša ne zagori, pa povremeno mešajte. Pre serviranja promešajte. Po želji možete dodati voće ili bobice.
3. Pileća supa sa rezancima
Sastojci:
- Piletina - oko 500-600 g
- Šargarepa - 1
- Luk - 1
- Rezanci od jaja - 100 g
- Voda - 2-2,5 l
- So po ukusu
- Korijander ili peršun - po ukusu
Priprema:
Piletinu isecite na male komade i stavite u šerpu. Ako je potrebno, da jelo bude manje masno, možete ukloniti kožicu ili koristiti file od pilećih grudi. Luk isecite na kockice, šargarepu narendajte. Dodaje piletini. Dodajte malo soli i malo ulja, pa onda stavite da se malo dinsta. U šerpu sipajte vodu. Zatvorite poklopac i kuvajte jelo oko 30 minuta. Pri kraju, dok ključa, dodajte rezance i peršun, kuvajte još 3 minuta i poslužite.
4. Paprikaš od povrća sa ćuftama
Sastojci:
- Šargarepa - 1
- Krompir - 500 g
- Tikvice - 500 g
- Mleveno pileće meso - 400 g
- Paprika - 1 komad
- Voda - 200 ml
- Paradajz pasta - 2 kašike
- Biljno ulje - 1 kašika
- Soli po ukusu
- Peršun - po ukusu
Priprema:
Oljuštite šargarepu i krompir i isecite ih na kockice. Tikvice isecite na kockice, slatku papriku na trakice.
Od mlevenog pilećeg mesa formirajte male loptice. Sipajte biljno ulje u šerpu, pa ređajte šargarepu, krompir, tikvice, ćufte, paprike. Razblažite paradajz pastu sa 200 ml ključale vode, posolite i sipajte dobijenu smešu u šerpu. Začinite i stavite jelo na srednju vatru, poklopite i ostavite da se dinsta oko pola sata. Povremeno dodajte vodu koja isparava.
BONUS VIDEO:
(Yumama/T.A.S.)