KAKO TREBA DA SE HRANI DETE KOJE SE BAVI SPORTOM: Troši se mnogo, a ovo je važno za pravilan razvoj mišića i energiju

Saveti koji će olakšati roditeljima mladih sportista kada je pravilna ishrana u pitanju. Obezbedite im pravilan rast i razvoj i dovoljno energije.

Shutterstock Dečak na treningu

Bavljenje sportom jedna je od najboljih aktivnosti koje možete da pružite deci jer ima veliki uticaj na njegovo zdravlje. Međutim, pored odlaska na treninge, veoma je bitno i kako se dete hrani jer troši više energije i njegovom telu je potrebna uravnotežena ishrana.

Važno je da ishrana mladog sportiste bude što hranljivija, bez brze hrane, gaziranih napitaka i slatkiša. Stručnjaci su objasnili i o kojim još stvarima treba brinuti kada je ishrana malih sportista u pitanju.

Ako dete ima nedostatak ili višak bilo kojih hranljivih materija, telo koje raste odmah reaguje na to: pojavljuje se umor, gubitak pažnje i slično. Baš zbog toga je od ključnog značaja da vodite računa o njegovoj ishrani. Iako se svi diče uspesima deteta, morate da imate na umu da je glavni zadatak malog deteta da ne poremeti prirodan proces rasta i razvoja.

Evo nekoliko saveta kojih treba da se pridržavaju roditelji malih sportista:

Povećajte količinu proteina

Kada govorimo o zdravoj ishrani deteta koje se bavi sportom, uvek je važno da zapamtimo koliko je proteinska ishrana važna. Činjenica je da je deci potrebno dosta proteina u ishrani, a deci koja se bave sportom, potrebno je još više.

Kod dece se proteini troše da bi se nadoknadili 'troškovi' usled povećanog opterećenja i da bi se formirale nove ćelije i tkiva kako bi se obezbedio rast i razvoj. Protein je deo enzima, hormona, sastavni je deo hemoglobina i odgovoran je za transport kiseonika. Proteini poboljšavaju i imuni sistem deteta.

Unos proteina treba rasporediti na sledeći način: 20-25 g na svaki obrok i isto toliko odmah posle treninga. Dete sportista treba da dobije 60-70 odsto proteina životinjskog porekla i 30-40 odsto biljnih proteina. Ponekad, tokom takmičenja, ovo može da se promeni: do 80 odsto životinjskih proteina, kako bi bolje ishranili mišiće i potpomogli izdržljivosti.

Shutterstock  Jaja u posudi

Unos polinezasićenih masnih kiselina

Druga najvažnija stvar u ishrani deteta je mast. Poželjno je da biljne masti čine oko 30-35 odsto ishrane, a 10 odsto njih da budu polinezasićene masne kiseline.

Treba da imate na umu i da višak masti ne vodi ničemu dobrom. Masna hrana se vari dugo, oko 6 sati, a to opterećuje digestivni sistem. Pored toga, višak masti može da dovede do toga da dete izgubi apetit, hrana će se teže variti i mogu se razviti različite bolesti digestivnog trakta.

Glavni izvori polinezasićenih masnih kiselina:

  • Jaja.
  • Suncokret, maslina, puter.
  • Pinjole, orasi.
  • Laneno seme.
  • Riba.
  • Crveni kavijar.

Odaberite prave ugljene hidrate

Ugljeni hidrati su glavni izvor energije, a igraju važnu ulogu u ishrani dece. Deca sportisti troše mnogo više energije od svojih vršnjaka koji se ne bave sportom. Kako dete troši energiju zavisi od genetskih karakteristika tela, uzrasta, težine, građe, količine i programa treninga, kao i njihove kombinacije sa psihičkim stresom.

U ishrani deteta deteta ugljeni hidrati treba da čine oko 60-70 odsto, pri čemu su 30-35 odsto polisaharidi, složeni ugljeni hidrati, 25-30 odsto su laki ugljeni hidrati, a oko 5 odsto su vlakna.

Shutterstock  Deca jedu u restoranu

Obratite pažnju na kalorije

U zavisnosti od rasporeda treninga i dnevne rutine, važno je da se obrati pažnja i na distribuciju kalorija u ishrani. Treba imati na umu nekoliko pravila:

  • Obilan doručak ili ručak trebalo bi da bude najkasnije 3-4 sata pre početka treninga.
  • Čvrsta hrana kao što su sendviči i viršle, možete jesti najkasnije dva sata pre treninga.
  • Posle treninga - glavni obrok treba da bude najkasnije 40-60 minuta od završetka, a uz njega obavezno da uključite složene ugljene hidrate (smeđ pirinač ili mešavina pirinča sa pilećim belim mesom i povrćem, može biti heljda, testenina od durum pšenice, više laganog, nemasnog mesa/ribe i povrće.
  • Povrće mora biti uključeno u svaki obrok.

(Yumama)