Prva menstruacija nakon porođaja: Od dojenja zavisi kada ćete je dobiti, a evo šta možete da očekujete

Kada se vraća prva menstruacija nakon porođaja i šta možete da očekujete.

Shutterstock

Većina žena zna da krvarenje nakon porođaja različitim intenzitetom traje nekoliko nedelja, ali to se ne smatra menstruacijom. Ovo kravarenje se naziva lohije i sastoji se od sluzavog sekreta, krvi, delova sluzokože materice i bakterija.

Kada će se vratiti prva menstruacija nakon porođaja zavisi do toga da li žena doji bebu ili ne. Naime, dojenje povećava nivo hormona prolaktina, koji blokira ovulaciju i odlaže menstruaciju.

Zbog toga mame koje isključivo doje svoje bebe svakodnevno mogu da nemaju menstruaciju i do šest meseci nakon porođaja i taj period se naziva laktacijskom amenorejom, piše tuasaude.com. Međutim, moguće je da žena dobije menstruaciju i u prvim mesecima nakon porođaja, čak i ako isključivo doji bebu. Hormonske promene nisu iste kod svih porodilja, pa tako kod nekih i menstruacija može da počne uprkos dojenju.

Ono što treba da znate je da, ukoliko se beba pored majčinog mleka hrani i adaptiranim mlekom, u tom slučaju mama može da dobije menstruaciju i ranije jer nivo hormona prolaktina nije tako visok kao kod žena koje isključivo doje bebe.

Generalno, vraćanje menstruacije posle porođaja zavisi od toga čime se beba hrani, a najčešće izgleda ovako:

  • Kod majki koje ne doje svoje bebe se prva menstruacija obično javlja do tri meseca nakon porođaja.
  • Kod majki koje isključivo doje svoje bebe se prva menstruacija obično javlja oko pet meseci posle porođaja.
  • Kod majki koje bebu hrane majčinim i adaptiranim mlekom, prva menstruacija se obično javlja tri do četiri meseca posle porođaja.

Promene menstruacije nakon porođaja

Menstruacija može malo da se razlikuje u odnosu na to kakve su vam bile menstruacije pre trudnoće, u smislu boje krvi ili obilnosti krvarenja. Takođe, nije neuobičajeno da kada dobijete menstruaciju posle porođaja, neko vreme bude neredovna, ali bi posle dva-tri meseca trebalo da se vrati u normalu.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Miris tela posle porođaja  TikTok/thebiggersthebetter