MANJI RIZIK OD RAKA I MOŽDOG UDARA, LAKŠE MENSTRUACIJE: 5 zdravstvenih prednosti koje trudnoća i majčinstvo donose

Trudnoća, majčinstvo ali i dojenje beba, nose velike zdravstvene prednosti za ženu, evo šta su istraživači otkrili.

Shutterstock Trudnica jede jabuku

Trudnoća i majčinstvo je neverovatno iskustvo u životu svake žene, ali da li znate koliko može da bude dobro i za zadravlje žene? Naravno, spavaćete mnogo manje, pravilna ishrana i održavanje forme može biti teško i na to treba da budete spremne, ali zdravstvene prednosti koje nosi trudnoća i majčinstvo mogu da nadoknade sve ove privremene izazove.

Nakon trudnoće i porođaja odlično je vreme i da se usresredite na svoje zdravlje, pogotovo jer se mnogo toga promenilo tako brzo. Evo koje benefite mogu da vam donesu trudnoća i majčinstvo:

Lakši menstrualni ciklusi

Dobre vesti za žene sa bolnim menstruacijama - rađanje dece može da vam donese olakšanje na duge staze. Mnoge smatraju da su im se menstrualni grčevi smanjili, da su mnogo manje bolni ili da ih čak i ne osećaju nakon porođaja.

Doktori nisu sigurni zbog čega se to dešava, ali žene koje su imale vaginalni porođaj prijavljuju više olakšanja od onih koje su se porodile carskim rezom.

Manji rizik od raka dojke

Zdravstvene prednosti trudnoće proširuju se i na dojenje, jer istraživanja pokazuju da oba mogu da smanje rizik od raka dojke kod žene. Postoje dva razloga zašto je to tako: Prvo, više trudnoća znači i manje menstruacija, što zauzvrat ograničava vašu izloženost estrogenu i progesteronu. Ovi hormoni, koje proizvode vaši jajnici, stimulišu rast ćelija i mogu da povećaju rizik od raka dojke kod žena.

Drugo, promene koje ćelije dojke prolaze tokom trudnoće i dojenja mogu ih učiniti otpornijim na transformaciju u ćeliji raka. Zbog toga se majkama koje su rodile iza 30. godine preporučuje da doje što je duže moguće kako bi mogle što bolje da iskoristite prednosti za zaštitu od raka dojke koje pruža dojenje.

Shutterstock  Žena na pregledu grudi

Manji rizik i od drugih karcinoma

Smanjen rizik od raka dojke nije jedina korist. Hormonske promene koje se dešavaju tokom trudnoće i dojenja štite i od karcinoma jajnika i endometrijuma, a što više trudnoća žena ima, korist je veća. Međutim, nemojte se osloniti samo na što veći broj trudnoća, kako biste smanjili rizik od raka važno je i da izbegavate pušenje kao i duvanski dim uopšte, redovno vežbate, jedete zdravu hranu i alkohol držite na minimumu.

Smanjen rizik od multiple skleroze

Multipla skleroza pogađa nervne ćelije u mozgu i kičmenoj moždini, a kako neki stručnjaci smatraju, u porastu je jer mnoge žene imaju mali broj dece ili ih nemaju uopšte.

Rađanje bebe smanjuje rizik od razvoja ovog autoimunog poremećaja za 50 odsto, kažu australijska istraživanja. I svaka naredna trudnoća donela bi još veću zaštitu, a majke četvoro i više dece smanjile bi rizik za neverovatnih 96 odsto.

Tokom trudnoće, imuni sistem žene se prilagođava da izbegne napade na bebu, a stručnjaci smatraju da ova niža imunološka aktivnost može da smanji upalu koja uzrokuje oštećenje nerava. Nakon porođaja, neke od ćelija vaše bebe ostaju u vašem telu i mogu da smanje aktivnosti imunog sistema, ali i rizik od multiple skleroze.

Shutterstock  Trudnica sa bolom u leđima

Manji rizik od moždanog udara

Moždani udar je vodeći uzrok smrti žena u Americi, ali jedno istraživanje je pokazalo da žene u postmenopauzi koje su dojile imaju manju verovatnoću da će imati moždani udar od onih koje nikada nisu dojile. Pokazalo se da dojenje samo jedne bebe najmanje šest meseci može da smanji rizik od srčanih oboljenja, kao i dijabetes i visok krvni pritisak.

Jedna od teorija je da oksitocin koji se oslobađa tokom dojenja može da ima svojstva za zdravlje srca koja sprečavaju moždani udar.

(Yumama)